10 Eylül, 2009

42 - Gülme Efekti

Perşembe, Eylül 10, 2009 Gönderen Berna Arslan , , 2 yorum

Geçtiğimiz yazıda konu sitcom'lardan açılmışken aklıma bu tip dizilerde duymaya alışkın olduğumuz gülme efekti ve ilk çıkış noktasını araştırmak takıldı.

Gülme efekti, ses mühendisi Charles Douglass tarafından icat edilmiş ve ilk kez 1950 yılında Amerikan sitcom'u The Hank McCune Show'da kullanılmış.

Gülme efektini oluşturan aleti, Douglass bir klavye ile kullanarak, gülmenin stilini, gülenin cinsiyetini ve yaşını seçiyormuş. Alette toplam 320 gülüş şekli kayıtlıymış. Bazı anlarda birkaç gülme tipini karıştırarak, topluluğun çeşitli kişilerden oluştuğunu vurgulamak istermiş.

Gülme efekti kavramı, bazı yapımcılar tarafından hiç beğenilmemiş. Bazıları ise, bu efektin kullanılmadığı dizilerin başarısızlığa mahkum olduğunu düşünüyorlarmış. Efekt eksikliğinin, bazı Amerikalıların dizinin komedi dizisi olup olmadığını anlayamamalarına neden olduğu iddia edilmiş!


Efekt kullanımı 1960'larda tavan yaparken, 1970'lerde stüdyo seyircisi tercih edilmeye başlanmış. 2000'lerden beri ise kullanımı azalmış. Son yıllarda popüler olan How I met Your Mother bu efekti kullanan nadir dizilerden biri.

2 yorum:

sasely dedi ki...

bir türlü anlam veremediğim bir şeydir şu gülme efekti; izleyiciye üstü kapalı da olsa aptal muamelesi yapılıyor gibi geliyor. izleyicinin neye, nerede gülmesi gerektiğini, izleyenin bir komedi dizisi izlediğinin sıkı sıkı bilincinde olması için izleyiciye "sen aslında ne izlediğinin, izlediğin şeye ne zaman ne tepki vermesi gerektiğinin farkında olmayan birisin." mesajı veren bir uygulama ve türkiye'de neredeyse tüm sitcomlarda kullanılıyor.

BBÖ dedi ki...

En samimi olan stüdyo seyircisinin tercih edilmesi bence. Gülme efekti gerçekten de izleyiciyi aptal yerine koyuyor.