30 Eylül, 2009

51 - Ekim ve Takvim

Çarşamba, Eylül 30, 2009 Gönderen Berna Arslan , , , , , , yorum yok

Girmek üzere olduğumuz Ekim ayı, eski Roma takvimine göre 10. değil 8. aymış, çünkü takvim savaş tanrısı(Mars) onuruna Mart ayında başlıyormuş.

İlginç bir gerçek ise, Kızıl Ekim diye bilinen Bolşevik Devrimi'nin bugün kullandığımız takvime göre Kasım ayında gerçekleşmiş olması. O dönem kullanılan takvim ise Julius Sezar döneminde hazırlanan Jülyen takvimiymiş. 

Bu takvimlerle ilgili ilginç birkaç şey daha var: Jülyen yani Sezar'ın takvimine göre, Ağustos ayının adı Sextiles imiş, ancak daha sonra tahta geçen Augustus Sezar, bu ayın adını Augustus olarak değiştirmiş. Sezar'ın adını verdiği Temmuz ayının uzunluğu 31, Ağustos'un 30 olunca da, Şubat'tan bir gün çalarak Ağustos'a eklemiş.

Bugün kullandığımız Gregoryen takviminde parmağı olan ise Papa VIII. Gregory. Amaç ise, Paskalya'nın 325 yılında Birinci Konsil tarafından kabul edilmiş tarihte kutlanabilmesiymiş. Aşağıda bu takvimi hangi ülkelerin ne zamanlarda kabul ettiklerini görebilirsiniz. Ortaokul-lise tarih bilgilerimizi canlandırmak istersek, Türkiye'nin kabul ediş tarihi 1 Ocak 1926.


Dipnot: Bolşevik Devrimi hakkında Wikipedia'da yazı olmayan nadir dillerden biri Türkçe.

0 yorum: