16 Ekim, 2009

59 - Tetris: Müziği, Geçmişi ve Psikolojik Etkisi

Cuma, Ekim 16, 2009 Gönderen Berna Arslan , , , , , yorum yok

Tetris'in müziğini şöyle bir duysanız herhalde hemen hatırlarsınız. Bu müziği tekrar anımsamama Last.fm'de duyduğum bir parça neden olmuştu. İsveçli bir Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan Daniel Innala Ahlmark, enstrümental müzik dinlemeyi ve bestelemeyi seven bir kişilik imiş. Onun Tetris'in müziğine getirdiği yeni yorum Tetriblocks'u bu adreste dinleyebilirsiniz. 



Ben de bu arada biraz da Tetris'in geçmişini araştırayım dedim. Ünlü oyun
1984'te Rus Alexey Pajitnov tarafından oluşturulmuş. Şimdiye kadar 70 milyon kopyadan fazla satmış. Pajitnov, şu anda ABD'de yaşıyormuş, bir süre Microsoft'ta çalışmış, oyunu geliştirdiği yer ise -hayır, bir garaj değil- Sovyet Rusya tarafından desteklenen bir Ar-Ge merkeziymiş.

Şimdi gelelim Tetris'in orijinal müziğine. Müzik, bir Rus ezgisinin yeniden yorumlanmasıymış. Müziğin gerçek adı ise 
Коробейники, yani Korobeyniki. Buradan Tetris versiyonuna ulaşabilirsiniz. Müzik, şimdiye kadar birçok başka müzisyen tarafından yeniden yorumlanmış.

Tetrisin psikolojik etkileri ise araştırmalara bile konu olmuş. Üç ay boyunca günde 1.5 saat oynamanın; eleştirel düşünmede ve örneğin dille ilgili bilişsel işlevlerde artış sağladığı görülmüş.

Son olarak, ilginç bir yan etkisinden bahsetmek isterim. Bu yan etkiyi ben de kendim başka oyunlarda da olmak üzere yaşamışımdır. Yalnız olmadığıma sevindim. Etkinin adı Tetris Etkisi ve oyunlar için tarif ettiği şey, kişinin oyun oynamadığı zamanlarda gözünün önünde oyunla ilgili görüntülerin canlanması. Genel anlamda etki ile açıklanmak istenen durum, bir aktiviteye yeterince zaman ve dikkat ayrıldığında aktivitenin, kişinin düşüncelerini, hayallerini ve görsel fikirlerini etkilemesi. Bu durum, yaşamı oldukça etkileyen bir hale dönüşebilirmiş. Örneğin, kişi markette gördüğü karton kutuların Tetris blokları gibi nasıl içiçe geçebileceğini düşünebiliyor veya gözlerini kapadığında tetris blokları görebiliyor. Uykuya dalmadan önce de bu durum baskın hale gelebiliyor. Aynı etki, yazılım geliştiren kişilerde gece rüyada kod görme gibi yaşanabiliyor. 

0 yorum: