20 Ekim, 2009

61 - Michael Moore ve Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi

Salı, Ekim 20, 2009 Gönderen Berna Arslan , , , 1 yorum

Filmekimi'nde şimdilik Michael Moore'un son belgeseli Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi'ni izleme fırsatı buldum. Her zamanki gibi mizahi bir dil kullanarak Amerika'da uygulanan kapitalizmin nelere yol açtığını özellikle bankalar ve yönetim ekseninde anlatmış. Mortgage krizine nelerin yol açtığını, sağlık ve eğitim gibi temel hakların paralı olmasının sonuçlarını akademisyenler, ekonomistler, halk ve hatta rahipler ile konuşarak göstermiş.


Son yıllarda Türkiye'de de şubelerini açan bazı bankaların amaçlarını ve yine son yıllarda insanların çalışmak için can attığı uluslararası bazı şirketlerin aşağıda anlatacağım yüz kızartan politikalarını Moore'un kamerasından hiç sıkılmadan izleyebilirsiniz.

İlginç bir örnek vermek gerekirse: 

Bazı firmalar çalışanların haberi olmadan onların üzerine sağlık sigortası yaparak, ölümlerinden kar elde ediyormuş. Kadınların erkeklerden, gençlerin de yaşlılardan daha uzun yaşaması beklendiğinden genç bir kadın çalışanın ölmesi, firmaya beklenilen en çok kazancı getiriyormuş. Bu sigortadan çalışanın ve ailesinin ise haberi olmuyormuş. En sevimsiz durumlardan biri ise, bu kanun ile ilgili maddede bu çalışanlardan "Dead Peasant" diye bahsedilmesi, yani "Ölü Irgat".

Bu ve bunun gibi birçok şaşıracağınız detayı ve Amerika'nın ekonomisinin neden bu duruma geldiğini, 2. Dünya Savaşı'ndan beri ne gibi değişimler olduğunu öğrenmek istiyorsanız, bu filmi kaçırmamalısınız.


1 yorum:

öBeK dedi ki...

Allah bilir, firmalar iş performansı düşük çalışanlarını, işten çıkarıp tazminat ödemek yerine öldürüp sigortasından faydalanmaya da kalkışır yakınds! "vahşi kapitalizm" geri dönüyor ha. Hoş, vahşi olmayan kapitalizm hiç oldu mu ki...