22 Ekim, 2009

63 - Gurur ve Önyargı namıdiğer Aşk ve Gurur

Perşembe, Ekim 22, 2009 Gönderen Berna Arslan , , , , 2 yorum

Jane Austen'ın kitaplarını merak edip Gurur ve Önyargı (Pride and Prejudice) ile Akıl ve Tutku(Sense and Sensibility) romanlarını okumuştum.

Emma Thompson ve Kate Winslet sevdiğim oyunculardandır ve bahsettiğim ikinci kitabın 1995 tarihli filmini önceden izlemiştim.

Gurur ve Önyargı'nın ülkemizde Aşk ve Gurur adı ile gösterime giren filmini de geç de olsa izledim. Film 2005 tarihli. Başrolünde Keira Knightley yer alıyor. Judi Dench'i de oyuncular arasında görüyoruz. Dvd bonus özelliklerinden öğrendiklerime göre filmin oyuncularının çoğu 19. yüzyıldaki kadın-erkek tanışma politikalarından memnun. O zamanlarda tanışmanın belli kurallar çerçevesinde gerçekleşmesinin, kişilerin üzerindeki baskıyı azalttığını, çünkü ne yapacaklarını bildiklerini düşünüyorlar.


Bunun dışında; filmin, kitabın konusuna ve ayrıntılarına oldukça sadık kaldığı söylenebilir. Okurken hayalinizde yarattığınız dünyanın bazı kısımlarını -örneğin dans sahneleri veya anne-kız ilişkileri- daha renkli olarak filmde bulabilirsiniz.

G
urur ve önyargı kavramlarını iyi bir biçimde işleyen bir film ve roman. Film uyarlamasında takdir ettiğim bir özellik de günümüze uyarlamak adına içine cinsellik katılmamış olmasıydı. Bunların dışında, o dönem havasını da merak ediyorsanız, hoşunuza gidecektir.

2 yorum:

BaSak dedi ki...

JAne Austen en sevdigim yazarlardan biri, Ask ve Gurur en sevdiğim kitaplardan, Fitzwilliam Darcy de en sevdiğim karakterlerden... Filmi sevdiysen BBC yapımı 6 bölümlük Pride & Prejudice serisini de sevebilirsin, dönem filmden çok daha iyi yansıtılmış bence, Mr. Darcy rolünde de Colin Firth var. Bu dizidekiMr. Darcy rolünün ona Bridget Jones'un Günlüğü'ndeki Mark Darcy rolünü getirdiğini söyleyenler var. Jane Austen romanı temel alarak çekilmiş başka bir film için Gwyneth Paltrow'un başrolünü oynadığı Emma'yı da deneyebilirsin, kolay seyredilebilen keyifli bir film.

Berna Arslan dedi ki...

B. Jones'taki karakterinin adının da Darcy olduğunu unutmuşum :)
O diziye BBC'de rastlamıştım ancak düzenli olarak izleme fırsatım olmadı, öneriler için teşekkürler :)