04 Aralık, 2009

81 - Bruschetta: Müptelası Olunan Basit Lezzet


Bruschetta, İtalyan mutfağına özgü, yapımı oldukça kolay ve Türklerin alıştığı tadlara uygun bir aperatif. Bruşetta diye okunurmuş gibi gelse de, İtalyanlar brusketta diye okuyorlarmış. Bu güzel lezzeti bir kez tadınca vazgeçmek zor, üstelik hazırlaması da oldukça basit. İşte gereken malzemeler:

Fesleğen(taze)
, domates, sarmısak ve ekmek.



Hepsi bu kadar! Şimdi de
yapılışına geçelim:  

2 dilim ekmek için bir büyük domates veya iki küçük domatesi küp küp doğrayın. Birkaç fesleğen yaprağını küçük küçük kesip domatesle karıştırın. Bu karışıma zeytinyağı dökün ve bu arada ekmeklerinizi kızartın. Karışım da biraz dinlenmiş ve aromasını yağa geçirmiş olur. Ekmekler kızarınca ikiye böldüğünüz bir sarmısağı ekmeklere sürterek sarmısak aromasını ekmeğe geçirin. Ardından karışımınızı (zeytinyağını da tabii) ekmeğinizin üzerine koyup afiyetle yiyin.

Bu kadar basit bir şekilde ve az malzemeyle hazırlanan bu lezzetin tadına doyamayacaksınız!


Aslında
bunun değişik bir versiyonunu biz de evlerde yaparız. Kızarmış ekmeğe zeytinyağı döküp kekik, karabiber gibi çeşitli baharatlarla tatlandırırız. Zaten, İtalyan geleneği de 15. yüzyıla ve bu aperatifin kökleri yağlanmış ve sarmısak sürülmüş ekmeğe tuz ve biber dökülmesine dayanıyormuş. Peynir veya İtalyan salamı(prosciutto) ile yapılan çeşitleri de varmış.

Denemeyi ihmal etmeyin. 

Bruschetta'yı kendisinden öğrendiğim eşime teşekkür eder ve bloguna buradan ulaşabileceğinizi söyleyerek size afiyetler dilerim.

0 yorum: