07 Aralık, 2009

82 - Depresyon Sadece İnsanlarda mı Görülür?

Pazartesi, Aralık 07, 2009 Gönderen Berna Arslan , , , 3 yorum

Depresyon sadece insanlarda görülür diye düşünüyorsanız yanıldınız. Birçok hayvan türünde de gözlenebilen depresyon, tedavi yöntemleri keşfetme ve deneme maksadıyla laboratuvar hayvanları üzerinde de oluşturuluyor.

Özellikle sıçanlar üzerinde yapılan depresyon deneylerinde gözlenmiş ilginç gerçekler var. Öncelikle, gündüzün kısalması ve gecenin uzamasının insanlar dışında başka hayvanlarda da moral bozukluğu ve depresif belirtilere yol açtığı gözlenmiş.


Bunun dışında, ışık terapisinin depresyon tedavisinde işe yaradığı ve değişik renklerin moral durumunda etkisi olduğu gözlenmiş.
Belki hayvan besleyenler de depresyonu, hayvanlarında gözlemlemişlerdir. Örneğin kuşlarda tüy dökme, kafesten çıkmama gibi durumlar depresyon habercisi olabilir sanıyorum.

29 Eylül 2010 tarihli dipnot: Hamamböceğinde bile depresyon görülebiliyormuş. İnsanlarda diğer birçok psikolojik rahatsızlığa nazaran (örn. şizofreni belli bir bölgedeki soruna karşılık geliyor) depresyon, tüm beyni etkiliyor, ama yine de insanın başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan yaşamasına izin veriyor.

3 yorum:

ertan dedi ki...

fotograf beni benden aldi :)

Berna Arslan dedi ki...

kara kara düşünüyor yavrucak :)

Murat Beyabat dedi ki...

bizim bölümün psikobiyoloji lab'ında baya bir araştırma yapılıyor bu konuda.