12 Aralık, 2009

84 - Bu Resimde Ne Görüyorsun?

Cumartesi, Aralık 12, 2009 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok

Kişilere çeşitli resimlerin gösterilmesi ve onlardan resimlere uygun birer hikaye anlatılmasının istenmesine karşılık geliyor Konusal Algı Testi. İngilizce'de de TAT(Thematic Apperception Test) olarak biliniyor.

Resimlere verilen cevaplar incelenerek, kişinin ihtiyaçları, amaçları, hangi ihtiyaçlarının daha baskın olduğu gibi özellikler belirlenmeye çalışılıyor. Resim gösterildiğinde kişinin şunlar hakkında yorum yapması bekleniyor:


  • Resimdeki olaya neden olan nedir?
  • Şu anda ne oluyor?
  • Karakterler ne düşünüyor ve hissediyor?
  • Hikayenin sonunda ne olacak?
Sonuçlar analiz edilirken, hikayedeki kahramanın kim olduğuna, neler yaptığına, hikayede nelerin üzerinde durulduğuna ve hikayenin nasıl sonuçlandığına dikkat ediliyor. Hikaye umutsuzca başlasa bile gelişimi daha önemli; örneğin hiçbir umut belirtisi göstermeden sonlanan bir hikaye kişilerin intihara eğilimli olup olmadıklarını anlamada bile kullanılabiliyor.


TAT testi, bir anlamda ünlü mürekkep testi Rorschach'a da benziyor, çünkü iki durumda da kişiler belirsiz olan resimlere anlamlar yüklüyor. 

Bu test, 1930'larda oluşturulmuş. Geçerliliğine dair eleştiriler de olsa, hala kullanılmaya devam ediyormuş. İzlememe rağmen unutmuşum; TAT, 
Otomatik Portakal'da  Alex'e de uygulanmış.

Texas Üniversitesi tarafından internette hazırlanmış bir versiyonunu görmek isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz. Başka bir versiyon da bu adreste var.

0 yorum: