23 Aralık, 2009

89 - Yüzün Hangi Kısmı Duyguları Daha İyi İfade Eder?


İlginç bir bilgi edindim: Duygularla ilgili işlevlerin beyin yarımküreleri arasındaki asimetrik dağılımı nedeniyle, yüzümüzdeki duyguların ifadesi yüzün sol ve sağ kısmında değişiyor. Sağ yarımküre, vücudun sol tarafındaki kasları kontrol ettiğinden, duygular yüzün sol tarafında daha iyi ifade ediliyor.

Bunu ispat etmek oldukça kolay ve sizin de elinizde.
Vesikalık bir fotoğrafınızı dijital ortama aktarın veya zaten hazırsa, şu adımları izleyin:


1.
Fotoğrafı ortadan ikiye yüzün sağ ve sol kısmını içerecek şekilde ayırın.

2. Şimdi her yarıyı kendi yansımasıyla birleştirerek iki fotoğraf oluşturacağız. Sol fotoğrafı Picreflect sitesine yükleyin, ayarlanması gerekliyse açısını seçin (90 veya -90) ve Generate butonuna basarak, sol tarafın yansımasıyla birlikte fotoğrafını oluşturun.
3. Aynı işlemi sağ yarı için tekrarlayın.
(En sonda fotoğrafları dik görebilmek için rotate/döndürme işlemi gerekebilir.)

Tabii ki bunu önce kendi vesikalık fotoğrafım üzerinde denedim. Ortaya çıkan iki fotoğrafı da kendime hiç benzetemedim! Sağ taraftan oluşturduğum fotoğraf bir robot gibi bakarken, gerçekten de sol tarafta duyguları farketmek çok kolaydı. Vesikalık harici bir fotoğrafta bu kadar gözle görülür olur muydu bu fark bilemiyorum, ama denemenizi tavsiye ederim.


Buna Mona Lisa etkisi demeyi istiyorum şimdilik. Sırayla yüzünün her bir yarısını kapayıp bakınca bu esrarlı tabloda da bu fenomeni farkedebilirsiniz.

4 yorum:

iso dedi ki...

Hatta maymunlarla benzer olan bu özelliğimiz [1], sağ el kullananlar ve sol el kullananlar için de aynıymış [2].

Mona Lisa'nın gülüşünün ardında başka şeyler de gizli sanki [3]. Gülüşü algılamamızda, dudak kenarlarının şekli en baskın özellik gibi görünüyor.

Çok güzel yazı olmuş bu arada, benim de merak ettiğim bir şeydi, vesile oldu. Eline sağlık.

[1] http://www.sciencemag.org/cgi/reprint/261/5120/475.pdf
[2] http://dx.doi.org/10.1016/0028-3932(81)90110-X
[3] http://www.ski.org/CWTyler_lab/LKontsevich/_private/WhatMakesMonaLisaSmile.pdf

Berna Arslan dedi ki...

Evet maymunlarda olduğunu ben de okudum sonra, hatta sol tarafta duygunun belirme işi bile daha erken başlıyor sağa göre.

Mona Lisa'nın sırları bitmez, zaten tabloya olan ilgi, ilgili kitaplardan sonra iyice yoğunlaştı. Ancak Da Vinci sağ-sol farkını farkedip kullandıysa bile çok ilginç bir durum bence.

Teşekkür ederim yorumların için.
Kaynakları da inceleyeceğim.

Adsız dedi ki...

Bunun bir başka etkisi de oluşan duyguyu saklamak istediğimizde sol tarafın birkaç yüz ms kadar gecikmesi. Yüzün sağ tarafında komut direk sol hemisferden gelirken sol taraf için önce sol hemisferden sağa gidiyor, ondan sonra kaslara iletiliyor. Murat.

BBÖ dedi ki...

ilginçmiş, bunu bilmiyordum..