15 Şubat, 2010

107 - Hayalet Evlilik

Pazartesi, Şubat 15, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok


Çin kültüründe yer alan Hayalet Evlilik kavramı, evlenenlerden birinin veya ikisinin ölmüş olması durumunu anlatıyor. Nasıl evleniyor peki bu kişiler derseniz, tören aile tarafından düzenleniyor diye cevap verebiliriz. Ölmüş kişiler çeşitli şekillerde temsil edilebiliyormuş bu törenlerde: Bambu, kıyafet veya kağıttan yapılmış bir kukla ya da heykel ile.


Peki amaç nedir?

Birçok farklı sebep varmış hayalet evlilik için; örneğin çiftin (biri veya ikisi ölmeden önce) nişanlı olması, küçük bir erkek kardeşin ağabeyinden önce evlenmemesini sağlamak, bekar bir kız evladın aile soyağacına eklenmesi gibi. Evlenmemiş bir kız evlat büyük bir utanç olarak algılanıyormuş. Bunun dışında erkek evlat evlenmeden ölürse, yaşayan veya ölü bir kız ile hayalet evlilik yapılabilirmiş, ancak yaşayan bir kız ile yapılması ve bu kızın doğurduğu çocukların evliliğin yapıldığı aileye dahil edilmesi tercih edilirmiş. Tabii burada da para konuşurmuş yani ölen erkek evladın ailesi zengin ise ancak böyle durumlar gerçekleşebilirmiş. Ölümden sonraki dünyada eşsiz kalınmaması temel amaç denilebilir.

Hayalet evlilik sadece Çin kültüründe görülen bir olgu değilmiş. Sudan, Hindistan ve I. Dünya Savaşı sonrası Fransa'sında örnekleri görülebilirmiş.

0 yorum: