16 Şubat, 2010

108 - Avatar Neden Mavi?

Salı, Şubat 16, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , 1 yorum

James Cameron'ın son filmi Avatar birçok ülkede geniş yankı buldu. Bunu kullanılan çağdaş teknolojiye ve yapılan geniş tanıtım çabalarına borçlu olan filmi geç de olsa bugün izleyebildim. 

Peki avatarlar, yani yerli Na'vi halkı neden mavi? Bunun uzun bir geçmişi olduğunu 2005 yılında yayımlanmış Fransızca bir makale iddia ediyor. Makalenin adının İngilizce çevirisi aşağı yukarı "Blue Avatars, about three strategies of cultural borrowing at the heart of computer culture"a denk geliyormuş, yani Türkçe olarak "Mavi Avatarlar, bilgisayar kültürünün merkezinde üç kültürel ödünç alma stratejisi hakkında" olarak düşünebiliriz.

Peki bu makale ne anlatıyormuş? Bunu makalenin yazarı bir sitede maddeler halinde özetlemiş, ben de bu maddeleri hem çevirmiş hem de daha da özetlemiş olayım:

1.
"Avatar Tanımı": Avatar, teknolojik olarak geliştirilmiş, kişinin belli zorlu fiziksel işlevleri gerçekleştirmek üzere büründüğü vücuttur.

2.
"Bu fikri kim buldu?": Zaten Hintlilerin inanışında var olduğu söylenmiş. Bunun dışında, Fransız yazar Théophile Gautier 1856'da aynı isimli bir roman yayımlamış. Ana karakter Octave engelli genç bir adamdır, Hindistan'dan yeni dönmüş doktor elektromanyetik bir aletle Octave'ın vücudunu yeni bir vücut ile değiştiririr. Film ile oldukça benzer bir nokta.



3. "Niye mavi?":  Orta- ve uzakdoğu dinlerinde mavi tanrılar (ve tanrıçalar) oldukça yaygın: Örneğin, Vishnu ve Shiva Hint inanışında mavi tanrılar olarak temsil edilir, bunun dışında Mısır ve Çin mitolojilerinden de etkilenildiği düşünülüyor. Bunun dışında çizgiromanların ve popüler kültürün de etkisi olduğu düşünülüyor.

4. "Neden tekerlekli sandalye?":  
Avatar ile ilgili konuya sahip filmlerden bazıları daha önce de engellilik durumuna değinmiş. Cameron'ın filminde engelli eski bir asker, yeni vücuduna bürünür ve engellilik halinden yeni vücudu ile kurtulur. Fiziksel eksiklikler süperkahraman literatüründe de oldukça sık karşımıza çıkan bir olgu. Örneğin Daredevil'in gözleri görmez, Thor topallar, Superman'in gözlükleri vardır.

Bu bilgileri aldığım sayfaya göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Bu kızın filmdeki adı ne