21 Şubat, 2010

109 - Kucak Dansı Hakkında lg Nobelli Araştırma

Pazar, Şubat 21, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , , yorum yok

Lg Nobel ödülleri, Nobel ödüllerini ti'ye alan ve "güldürürken düşündüren" araştırmalara her sene Ekim ayında verilen ödüllerden oluşuyor. Ben de ekonomi dalında ödüllü ilginç bir araştırmaya rastladım ve paylaşmak istedim, buyrun:

Geçenlerde gazetede "pole dancing" adı verilen kavramın dünyada gitgide yaygınlaştığı hakkında bir haber okudum. Türkçe'ye direk dansı diye mi çevrilir bilemedim, ancak hepimiz Amerikan film veya dizilerinde en az bir kere bunun bir örneğini görmüşüzdür diye tahmin ediyorum. Genelde striptiz kulüplerinde geçen sahnelerde çok popüler olan bu dans türü oldukça rağbet görüyor ve kurslar açılıyormuş. Gazetede okuduğuma göre bu dans türünün ilginç bir hikayesi var. Doğruluğundan şüphe ederek kısaca aktarıyorum: Bu dans çeşidi, 12. yüzyılda Pagan bereket dansından çıkmış ve Victoria döneminde masumiyeti temsil etmiş. 1980'lerde ise Kanada'da striptiz kulüplerinde tekrar başlamış. Masumiyeti temsil etme ve striptizin, aynı dans çeşidini anlatmakta kullanılması ise kafa karıştırıcı. 



Biraz araştırınca gördüm ki, "maypole dancing" diye bir kavram daha varmış, bunu da filmlerde görmüş olabilirsiniz. Bu da çiçeklerle süslenmiş bir direk etrafında dans edilmesine karşılık geliyor ve eski bir geleneğe dayanıyor. Bir örneğini yukarıdaki resimde görebilirsiniz. Sanırım gazetede söylenmek istenen de bu olmuş. 

Her neyse, biz gelelim başlıkta ne anlatmak istediğimize. Bu direk dansı konusunda Wikipedia'da bakınırken, sayfada gördüğüm bir bağlantıya tıklayarak, Hollywood'un pek sevdiği "lap dance" yani, kucak dansı kavramına ulaştım. Ve 2007'de kucak dansı hakkında yapılmış ilginç bir araştırmaya rastladım. 60 günlük bir süre boyunca 18 dansçı hakkında şöyle bir istatistik toplanmış:  Dansçılar tarafından en yüksek bahşişlerin kazanıldığı zamanın yumurtlama (ovülasyon) dönemi, yani doğurganlığın en çok arttığı dönem ve en düşük bahşişlerin kazanıldığı zamanın ise menstruasyon dönemi olduğu gözlenmiş. Kısaca, dansçıların doğurganlık seviyeleri ile aldıkları bahşişler arasında kurulan ilişki bunu "keşfeden" ekibe ödül kazandırmış. 

0 yorum: