03 Mart, 2010

112 - Sevgilinin resmi acı hissini azaltır mı?

Çarşamba, Mart 03, 2010 Gönderen Berna Arslan , yorum yok

Psikoloji alanında gazetelerin kıytırık bilim köşelerinde görmeye alıştığımız haberlere benzer araştırmalar yapılıyor ve bunları görüp okudukça şaşırıyorum. Yine de birini paylaşmadan geçmeyeyim: 20 küsur hanımla yapılan bir araştırmada görülmüş ki, fiziksel acı hissi, sevdiğimiz insanın fotoğrafına bakarken azalıyormuş. Bunu kanıtlamak için çeşitli koşullar altında deneyler düzenlenmiş. Acı hissi, sıcaklık değişimi ile sağlanmış. Çeşitli koşullar ise şunlar:  1. Sevgilinin elini tutarken  2. Yabancı bir adamın elini tutarken  3. Bir top tutarken  4. Sevgilinin fotoğrafına bakarken  5. Başka bir adamın fotoğrafına bakarken  6. Bir nesnenin fotoğrafına bakarken  7. Hiçbir şey yapmazken


Yukarıda bahsedilen koşullar bir el ile sağlanırken, diğer kolda acı hissi oluşturulmuş ve bu acının ne kadar yoğun hissedildiğine dair belli bir aralıkta puan verilmesi istenmiş katılımcıdan, örneğin 1'den 10'a kadar gibi.

Sonuç olarak görülmüş ki:  Bir şeyler tutma işleminde sevgilinin eli açık ara farkla acı hissini azaltırken, yabancı adamın eli en kötü etkiye sahip olmuş. Aynı sıralama fotoğrafa bakma durumu için de geçerli.

Sonuç olarak araştırmacılar demişler ki,
ameliyat gibi ciddi durumlarda sevdiğimiz insanın fotoğrafına bakmak bizi rahatlatır. Aynı zamanda bu, kendisini yanımızda hissetmekten daha da yararlı olabilir, çünkü gerçekte nasıl bir tepki vereceğini bilemeyiz. Saygın bir dergide yayınlandı bu araştırma, bu da dipnot olsun.

0 yorum: