11 Mart, 2010

115 - Mona Lisa'nın Gülümsemesini Sağlayan Nedir?

Perşembe, Mart 11, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , 2 yorum

23 Aralık tarihli bir yazımda yüzün hangi kısmının duyguları daha iyi ifade ettiğini anlatmıştım ve bu durumun Mona Lisa tablosunda da karşımıza çıktığını düşündüğümü belirtmiştim. O yazıya gelen yorumlardan birinde önerilen bir makaleye göz attım bugün, makalenin adı "What makes Mona Lisa smile?", yani "Mona Lisa'yı gülümseten şey nedir?". Makale 2004 yılında Vision Research adlı bir dergide yayımlanmış.
 


Araştırmadan biraz bahsedeyim. Mona Lisa tablosuna gürültü (noise) eklenerek, resme çeşitli ifadeler verilmiş. Deneklerden bu ifadeleri -10 (çok mutsuz)'dan +10 (çok mutlu)'a kadar puanlamaları istenmiş. Şimdi yukarıdaki iki resme bakın ve siz de puanlamada bulunun. Büyük ihtimalle soldakini üzgün, sağdakini mutlu gördünüz. Sizce iki resim arasında ne tür farklar var peki? Dudak biçimleri kesinlikle farklı. Peki başka? Gözleri de farklı görünüyor değil mi? Sanki soldakinde bir soğukluk varken, sağdakilerde bir ışıltı var gibi. Oysa... İki resimde de gözler aynı. Aşağıya sadece gözlerin yer aldığı kısmı kopyalıyorum, siz bunu yukarıdaki resimlerin ağız kısımlarını kapayarak da görebilirsiniz:


Makalenin yazarları özetle demişler ki, "insan yüzündeki duygu ağız kısmından anlaşılıyor ve bizim deneyimizde gözlerin bir etkisi olmadığı görüldü, ancak bu sonucu genelleştiremeyiz". Kendi fikrimce, gözlerin oldukça büyük bir önemi olabilir. Örneğin, BBC'nin psikoloji testlerinin bulunduğu sitesinde "Sahte Gülümsemeyi Bul" adlı bir test var.
Buraya bir göz atabilirsiniz. Sahte ve gerçek gülümsemeyi ayırt etmenin bazen zor, ama bazen de gözlerin ele verdikleri ile kolay olduğunu göreceksiniz.

2 yorum:

Madam Dö Gonç dedi ki...

İyi de bu resimlerdeki gözler aynı değil, sağ taraftaki resmin sağ tarafındaki gözün beyaz kısmı daha fazla.

Adsız dedi ki...

Bu tip bir hataya düştüklerini zannetmiyorum..