11 Nisan, 2010

130 - 20. Yüzyılın En Etkili Kişileri Arasında Bir Türk: Murat Arslan (kim bu adam?)

Pazar, Nisan 11, 2010 Gönderen Berna Arslan , , 2 yorum

1998 yılında Time dergisi 20. yüzyılın en etkili kişilerini seçmek üzere bir anket düzenliyor. Ankette liderler, sanatçılar, biliminsanları, kurucular gibi birçok kategori var. Oylama sonlandığında Kurucular (Builders & Titans) kategorisinde kimsenin tanımadığı bir Murat Arslan çıkıyor ortaya. Kim bu adam derken durum kendisi tarafından kısaca şöyle anlatılmış:

Bir medya kuruluşunda sistem ve network sorumlusu olarak yarı zamanlı çalışan Murat Arslan, işinden sıkılmış bir kişi. Time'ın anketinden haberdar oluyor ve görüyor ki oylar önceden belirlenmiş isimlere verilmiyor. Kendisi de programlamaya meraklı bir kişi olarak bir otomatik oylama programı yazıyor.

Önce Atatürk'e oy veriyor bu programı kullanarak. Bu hareketi şirketteki çalışma arkadaşları tarafından takdirle karşılanıyor, ancak programın gerçekten oy attığına emin olamıyor, çünkü başka kişilerin de aynı anda oylamaları mümkün. Bunun üzerine Cuma günü mesai bitimi bir de kendi ismini denemeye karar veriyor.


Bunu takip eden haftasonu molasından sonra bindiği şehirlerarası otobüste bir yolcunun elindeki Hürriyet gazetesinin arka sayfa manşetinde ise kendi ismini görüyor. Haberi okuyunca, işadamlarının birbirlerine "Kim bu Murat Arslan?" diye sorduklarını ve sözkonusu kişinin Almanya'da çalışan bir işadamı olduğunu düşündüklerini görüyor. Olay burada bitmiyor.


Çalışma arkadaşlarından biri daha çok oy gönderebilmek için programı kendi makinasında da çalıştırmayı öneriyor.  İş arkadaşına programı kod halinde yollayan Arslan, beklenmedik bir olayla karşılaşıyor. Programlama konusunda iyi olan arkadaşı, Arslan'ın ismini değiştirerek Fenasi Kerim'e oylar yağdırıyor. Tabii iş çığrından çıkarak, 10 kişilik liste 8 kurucu, M. Arslan ve F. Kerim'i barındıracak hale geliyor. Daha sonra hayali karakterlere bolca oy göndererek iki ismi de listeden çıkarıyorlar. Bu arada şirket, Arslan'ın istifasını istiyor, ancak 2 hafta sonra 3 katı bir maaşla yeni bir işe giriyor.

Bu hikayeye ait resmi yan tarafta görebilirsiniz, diğer listeleri görmek için de
şuraya tıklayabilirsiniz. Benim biraz geç haberim oldu ama bu haberle oldukça eğlendim. Ekşisözlük'te de Murat Arslan'ın kendi ağzından okuyabilirsiniz olanları.



Dipnot: Bu hikayeyi öğrendiğim arkadaşıma teşekkürler...

2 yorum:

öBeK dedi ki...

Yaşar Nuri Öztürk de varmış "Scientists & Thinkers" kısmında :) Bu da bir Murat Arslan marifeti mi acaba

BBÖ dedi ki...

=) ona dikkat etmemişim, muhtemelen öyledir diyorum