25 Nisan, 2010

138 - MSG / Ne Yediğini Gerçekten Biliyor musun?

Pazar, Nisan 25, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , , 1 yorum

İşlenmiş gıdaların birçoğunda ister istemez maruz kaldığımız bir madde var: MSG, yani Monosodyum glutamat. Bu bir tat artırıcı madde. Başka bir deyişle yediğimiz yemeğin tadını değiştirmiyor, ancak tat alma hücrelerini uyararak beynimizin onun tadını daha iyiymiş gibi algılamasına yol açıyor.

Yan etkileri pek bilinmeyen bu madde hakkındaki araştırmanın geçmişi uzun sayılır. 1968 yılında bir tıp dergisinde yan etkileri hakkında bir araştırma yayımlanmış. 1969'da ise laboratuvar hayvanlarına direkt olarak enjekte edilen MSG'nin hayvanların beyin hücrelerini öldürdüğü gözlemlenmiş. 1970'te üreticiler maddenin bebek mamalarından çıkartılmasını kararlaştırılmış, ancak bunun uygulanması 78'i bulmuş. Bunlar ABD'deki gelişmeler bildiğim kadarıyla.

Biliminsanları MSG ve korkulan bazı sinir hastalıkları arasında bir ilişki bulmuşlar. Bu hastalıkların arasında Alzheimer, Parkinson gibilerini sayabiliriz. Toplumun yaklaşık yüzde otuzunun ise bu maddeye karşı alerjik reaksiyon gibi tepkiler gösterdiği gözlenmiş. Hatta bir zamanlar belirtiler Çin Lokantası Sendromu diye adlandırılmış, çin yemeklerinde sıkça bulunan glutamat yüzünden.

İşin pis ve kritik kısmı ise şu: MSG başka adlar altında yediğimiz birçok şeyin içinde gizleniyor. Bu adlardan en popüler olanı "
aroma artırıcı". E621 diye de simgelenmiş olabiliyor. Hatta firmaların MSGsiz diye iddia ettikleri ürünlerinin içinde bile bu maddeye rastlanıyor, çünkü ürünün içindeki diğer maddelerin (örneğin maya özütü) içinde olabiliyor. 1909 yılında Japon bir firma tarafından patenti alınmış olan maddenin 2001 yılındaki satış rakamı 1.5 milyon tonmuş ve her sene yüzde dörtlük bir artış bekleniyormuş.

Çocukların McDonalds'ın hamburgerlerine bayılmalarının, yediğimiz cipslerden, çerezlerden bıkmamamızın ya da  dışarıdaki yemeklerin tatlı gelmesinin nedenlerinden biri de işte bu madde. Büyük bir sektör olan gıda sektörüne para tatlı, sağlık önemsiz geliyor ve ne yediğimizi bilemeden beslenip gidiyoruz.

1 yorum:

kargakara dedi ki...

bu ürün gerçekten sakıncalı, ama ben sigarada içiyorum zararınını bile bile diyenler gurme.netten edinebilirler.