07 Haziran, 2010

160 - Vikingler Boynuzlu Miğfer Takar mıydı?

Pazartesi, Haziran 07, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , 2 yorum

Başlıktaki sorunun cevabı hayırmış, ancak senelerdir filmlerde ve çizimlerde Vikingleri hep boynuzlu miğferleriyle görmeye alışmışızdır. Bunun, Vikingler hakkındaki yanılgılardan biri olduğu düşünülüyor. Bu tip miğferlerin savaşta avantajlı olmayacağı söyleniyor. Ancak boynuzlu miğferlerin İskandinavya kültüründe ritüel amaçlarla kullanılıp kullanılmadığı kesinleşmemiş.

19. yüzyılın başlarında İskandinavya antik kültürünü yaymak amacıyla kurulmuş bir topluluk olan Götiska Förbundet (Gotik Topluluk)'ın çalışmaları ile de bu miğfer fikrinin kısmen yayılmış olabileceği düşünülüyormuş. Ancak bu tip tasvirlerin ilk kez antik Yunan ve Roma'da başladığı düşünülüyor. Muhtemelen, kuzeyli Vikinglerin daha barbar ve savaşçı olarak tasvir edilmesi amacı ile böyle bir yola başvurulmuş. Vikinglerin tanrısı olan Thor'un başında da kanatları olan bir miğferin olması da bu durumu etkilemiş olabilirmiş.

Vikingler hakkındaki diğer yanılgılardan birkaçı Wikipedia'da maddelenmiş, bunlar temiz olmamaları ve kafataslarını kadeh olarak kullanmaları.

Dipnot: İngilizce'de perşembeye karşılık gelen thursday, "Thor's Day"den yani Thor'un Günü'nden geliyormuş.

2 yorum:

Murat Beyabat dedi ki...

ayrıca salı tyr's day, çarşamba woden's day (odin), cuma freya's day.

Unknown dedi ki...

Perşembe "Thor's Day"