15 Haziran, 2010

164 - Amerikalıların Ay'a inişi sahte mi?

Salı, Haziran 15, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , 4 yorum

20 Temmuz 1969'da Neil Armstrong kendisi için küçük, ama insanlık için büyük olan adımını attı ve Ay'da yürüyen ilk insan oldu. Ancak seneler boyunca bunun gerçekliği sorgulandı. Birçok kişi, Ay'a inişin ABD tarafından tasarlanmış bir proje olduğunu iddia ediyor. Bunun için de dayanılan birtakım teoriler var. Bu teorilerin incelendiği bir program izledim. Bahsettiğim program Discovery Channel'da yayınlanan Myth Busters, yani Efsane Avcıları.

Öncelikle Ay'a inişi reddedenlerin dayandıkları teorilerden bahsedelim:

1. Astronotun Ay yüzeyine diktiği Amerikan bayrağı rüzgar varmış gibi dalgalanıyor.

2. Ay'da su buharı bulunmadığı için astronotun ayağının iz bırakmaması gerekirdi.

3. Ay'da astronotun çekildiği fotoğrafta gölgelerde tutarsızlık var, ikinci bir ışık kaynağı   varmış gibi gözüküyor.

4. Astronotun Ay yüzeyinde yaptığı yürüyüş aslında yüksek kare sayısına sahip kameralar tarafından çekilmiş ve sonradan yavaşlatılmış görüntülerdir.


Şimdi de Efsane Avcıları'nın yaptıklarına gelelim:

    1. NASA'ya giderek vakumda deney yapan avcılar, öncelikle bayrağın hava olmayan bir ortamda onu dikerken yapılan hareketlerin sonucu olan momentum ile dalgalanabileceğini gördüler. Yani, Ay yüzeyinde bayrağın dalgalanması mümkündü.

    2. Yine vakum ortamında Ay'da kullanılan botlar ile deney yapıldı. Ay toprağı yerine bu toprağa çok benzeyen başka bir toprak kullanıldı. Görülen şey, ayak izinin bu toprakta oluşabileceği ve su buharına gerek olmadığıydı.

    3. Fotoğrafın çekildiği ortama benzerlik sağlanması için çeşitli yollara başvurdular. Öncelikle güneşe benzer yapay ışık kaynağı kullanıldı. Başka bir ışık kaynağının etkisinin görülmemesi için siyah bezle her yer kapatıldı. Yüzey olarak, Ay toprağının yansıtma özelliğine yakın bir yansıtma özelliği olan madde kullanıldı. Astronotun ufak bir maketi de yerleştirildi. Ve fotoğraf çekildi. Sonuç: Tek ışık kaynağıyla NASA'nın fotoğrafına benzer bir fotoğraf yaratılmış oldu. Yani tartışmalı fotoğraf muhtemelen gerçek.

    4. Yerçekimi için iki etapta deney yapıldı. Daha ikna edici olan ikinci deney Ay'daki yerçekim etkisinin hissedildiği bir uçakta yapıldı. Efsane avcılarına astronotların giydiği kıyafetler giydirildi ağırlık eşitliğinin sağlanması için. Daha sonra uçakta yürüdüler ve kamera çekimlerinin NASA'nın çekimleri ile benzer olduğu görüldü.

    5. Son olarak  Apollo astronotlarının Ay'da lazeri geri yansıtacak bir ekipman bıraktıkları iddiası da doğrulandı.

Ve Efsane Avcıları'na göre Neil Armstrong gerçekten Ay'da yürüdü.

4 yorum:

Legend dedi ki...

Güneşden ve Günes rüzgarından habersiz olanların kalkıp Aya gidilmedi demesi gerçekten gülünç.

sanane dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
BBÖ dedi ki...

Küfür içerikli yorumlar silinir

Adsız dedi ki...

Discovery Channel'da yayınlanan bir programın klkıpta Amerika Ay'a inmedi demesini mi bekliyorsunuz? Discocery Channel ve National Geographic kanallarının bu kadar başarılı olmalarının nedenlerinden biri Amerikan çıkarları ve dış politikasıyla uyumlu yayınlar yapmalarındandır.O yüzden böyle kanallardan objektif yayınlar beklemek sadece hayalcilik olur.