05 Temmuz, 2010

174 - Ortoreksiya Nervosa - Sağlıklı Beslenme Takıntısı

Pazartesi, Temmuz 05, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , yorum yok

Gazetelerde sağlıklı beslenmeyle ilgili neredeyse her gün yeni bir haber çıkıyor. Bazısı günde 2.5 litre su içmemizi önerirken, gün geliyor yumurta hakkında söylenen kötü sözler geri alınıyor, tereyağının aslında o kadar da zararlı olmadığı iddia ediliyor vs.

Çağımız bireyselliğe ve ego tatminine fazlasıyla önem verdiğinden, vücudumuza iyi bakmak, "kendimizi şımartmak" oldukça moda. Vücudumuzu ideal biçimine sokmak ise çoğu zaman beslenmeden geçiyor. Beslenme bozuklukları son yıllarda gitgide artan kavramlar. Anoreksiya ve bulimiya özellikle genç kızlar arasında yaygın olan rahatsızlıklardan. Beslenme bozukluklarından biri ise başlıkta da ismi geçen "ortoreksiya nervosa", yani "sağlıklı beslenme takıntısı". 
Ortoreksiya kelimesinin kökeni iki kelimeye dayanıyor: orthos(doğru) ve oreksia(iştah). Yani biraraya geldiklerinde doğru beslenme gibi bir anlam ortaya çıkıyor. Sonuna "nervosa" eklendiğinde ise, organik ve saf yiyeceklere duyulan takıntıyı ve sağlıksız beslenmeden aşırı derecede kaçınmayı anlıyoruz. Bu terim, 1997'de tanımlanmış.

Yağdan, hayvansal ve koruyucu madde içeren ürünlerden ve kişi tarafından sağlıksız olduğu düşünülen tüm yiyeceklerden kaçınmak anlamına geliyor bu hastalık. Hastalık, henüz resmi, tıbbi bir şekilde tanımlanmamış ve mental bozuklukların listelendiği DSM-IV listesinde yerini almamış. Hastalığın biyolojik boyutları tam olarak araştırılmamış olsa da obsesif-kompülsif bozukluğun yemek odaklı bir çeşidi olabileceği öne sürülmüş.

0 yorum: