07 Temmuz, 2010

176 - Amerika ve İngiliz Aksanı

Çarşamba, Temmuz 07, 2010 Gönderen Berna Arslan , , 1 yorum

18. yüzyılda Kuzey Amerika'da 13 koloni birleşip İngiltere İmparatorluğu'ndan ayrılarak Amerika Birleşik Devletleri'ni kurmuş. O zamanlarda Amerikalıların İngiliz aksanı konuştuğu, daha sonra da bu aksanın değişerek Amerikan aksanına dönüştüğünü düşünmek garip kaçmaz. Ancak gerçek bundan farklıymış.

Öncelikle Amerikan ve İngiliz aksanları arasındaki temel fark, Amerikan aksanının rhotic olması, yani örneğin "hard" kelimesindeki r sesini telaffuz etmesi, ancak İngiliz aksanının r sesini telaffuz etmemesi, yani non-rhotic olması. 

1776'da Amerikan ve İngiliz aksanları genel olarak 'rhotic' imiş. Daha sonra yüksek sınıflarda non-rhotic şeklinde telaffuz etmek, yani r harfini es geçmek prestijli bir durum haline gelmiş ve İngiltere'de yayılmaya başlamış. Birçok Amerikan aksanı ise olduğu gibi kalmış.

Sonuç, değişimin beklediğimizin tam tersine olmuş olması. Yani, daha köklü bir uygarlık olan İngilizlerin aksanı değişime uğramış. Birkaç istisna da var tabii: New York ve New England r'leri telaffuz etmemeye başlarken, İrlanda ve İskoçya aksanları hala r'leri telaffuz ediyormuş.


Şu sitede
haritaya tıklayarak çeşitli bölgelerin İngiliz aksanlarını dinleyebiliyorsunuz.

1 yorum:

phoibe dedi ki...

irlanda'da söylüyolarlar r leri evet, ve bence aksanları cok güzel,ingiliz aksanından da güzel ve cok anlaşılır, temiz konuşuyorlar.