27 Ağustos, 2010

194 - Bellek Güçlendirme Teknikleri

Cuma, Ağustos 27, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , , , 2 yorum

İngilizce'de mnemonic olarak geçen bellek güçlendirme tekniklerinin birçok çeşidi var. Kelimenin kendisi de Yunan mitolojisinden bir karakter olan Mnemosyne'den geliyormuş. 9 ilham perisinin annesi olan Mnemosyne, hafızayı temsil ediyormuş. 

Bellek güçlendirme tekniklerine geri dönmek gerekirse, bu konuda oldukça fazla teknik bulunuyor. Ancak ben öğrendiklerimden bahsedeyim:
Mnemosyne
1.  Yerleştirme Yöntemi (Method of Loci)


          En eski ve en çok bilinen yöntemmiş. Yunan senatörler konuşmalarını yaparken bu teknikten yararlanıyorlarmış. Bu teknikte, yerler ile hatırlamanız gereken düşünceleri birleştiriyorsunuz. Örneğin alışveriş yapmak için dışarı çıkacağınızda alacaklarınızı unutmamak için şunu uygulayabilirsiniz:
             
                                                                                                                                             
Alacaklarınız sosis, kedi maması ve domates olsun. Bunları da daire kapınız, portmanto rafı ve pencereniz ile ilişkilendirebilirsiniz. Bu işlem için, alışveriş listesindeki maddelerin tuhaf ve sıradışı imgelerini bu mekanlarda oluşturmalısınız. Mesela, daire kapınızı açıp dışarıya baktığınızda yolda yuvarlanan dev bir sosis, portmanto rafında oturup ağzını şapırdatarak mama yiyen bir kedi ve pencereye fırlatılan olgun bir domates gibi. Alışveriş yapacağınız yere vardığınızda tüm mekanları sırayla kafanızda ziyaret ettiğinizde aklınızda almanız gerekenler de canlanacaktır.
2.  Sözcük Asma Yöntemi (Peg Word)


        Bu yöntem için öncelikle aklınızda tutmanız gereken birkaç sözcük var. Bu sözcükleri 1'den 10'a kadar olan sayılar için kendiniz bulabilirsiniz ve bulacağınız sözcükler bu sayılar ile kafiyeli olabilir. Örneğin, Bir bir piredir. İki bir iptir. Üç bir süttür. Daha sonra da hatırlamanız gereken kelimeleri bu cümlelere bağlıyorsunuz. Mesela, ilk hatırlamanız gereken kelime fil ise, pirelenmiş ve kendini temizlemeye çalışan bir fil hayal edebilirsiniz. İkinci sözcük ayakkabı ise, iplerin birbirine dolaştığını ve bu yüzden düştüğünüzü hayal edebilirsiniz.

Bunun dışında bu konularla ilgilenen bir kişi, ben küçükken bir keresinde bana bir kelime listesi saymış, sonra da ne kadarını hatırladığımı sormuştu. Yıllar geçti ancak hala bazı kelimeler aklımda çünkü daha sonra bana bir teknik öğretmişti. Mesela ikinci kelime kuğuydu çünkü kuğu basitçe 2 rakamı şeklindedir. 19. kelime trendi, çünkü bu yüzyılda sıkça kullanılmıştı. 20. kelime sigaraydı, çünkü bir pakette bu kadar sigara vardı.

Hatırlamak istediğiniz kelimeleri görsel bir bağlamda hayal edin, aklınızda kalma olasılığı artacaktır.

Dipnot: Kullanılan örneklerin çoğu, Solso, Maclin ve Maclin'in kitabı Bilişsel Psikoloji'den alınmıştır.

2 yorum:

We are the Hippies dedi ki...

lisede falan bir formül ezberlerken cümleleştiriyorduk biz..

BBÖ dedi ki...

evet bu da yöntemlerden biri.
tıp öğrencileri de vücut bölümlerini ezberlemek için bu gibi çeşitli teknikleri kullanıyorlarmış.