28 Eylül, 2010

205 - Yapay Zeka Tam Olarak Nedir?

Salı, Eylül 28, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok

Yapay zeka ne yapar? İnsanın yaptıklarını mı taklit eder? İnsan gibi mi düşünmelidir?

Yapay zeka kavramı ortaya çıktığından beri ne zaman bir makinenin zeki kabul edileceği konusunda 4 farklı fikir ortaya atılmış. İlk fikir, bir bilgisayarın zeki olarak kabul edilmesi için insan gibi davranması gerektiği olmuş. Yani bu fikre göre bilgisayarın içinde çalışan program nasıl çalışırsa çalışsın, önemli olan bu işlemlerin sonucu. Ünlü bilgisayar bilimcisi Turing'in ilginç hayatından daha önceki bir yazımda bahsetmiştim. Bir bilgisayarın zeki olup olmadığına karar veren Turing testi ise şöyle: 
Bir kişi, biri insan biri de bilgisayar olan iki varlıkla bilgisayar aracılığı ile konuşuyor. Onlara çeşitli sorular soruyor ve aldığı cevaplara göre varlıkların insan veya bilgisayar olduklarına karar veriyor. Bu teste göre, eğer bilgisayar insan gibi algılanıyorsa o zaman bu durum bilgisayarın zeki olduğuna işaret ediyor.

Bundan farklı olan ikinci düşünce de bir makinenin zeki olabilmesi için insan gibi düşünmesi gerektiği. Ancak insanın nasıl düşündüğü olgusunu ilgilendiren bu fikir kısa zaman içinde Bilişsel Nörobilim ve Bilişsel Psikoloji alanlarının araştırma konularına dahil olmuş.


Üçüncü fikir, insandan uzaklaşıyor ve mantıklı (rational) düşünen bir makinenin zeki olduğu savunuluyor. Dördüncü fikir ise düşünmenin önemli olmadığını ve eğer bir makine mantıklı hareket ediyorsa o zaman zeki olacağını öne sürüyor. 

Yaklaşık son 20 yılda 4. fikir kabul görüyormuş. Yani sonuç şöyle: Nasıl işlediği önemli olmayan, ancak her durumda en mantıklı hareketi yapan makine, zeki olarak kabul görüyor. Mantıklı hareket ise amaca yönelik en iyi hareketi yapmak anlamına geliyor. Kısacası, yapay zeka ile insan zekası arasında pek benzerlik görülmüyor.

0 yorum: