21 Kasım, 2010

219 - Vücut Bütünlüğüne İlişkin Kimlik Bozukluğu

Pazar, Kasım 21, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , 2 yorum

Bacağınızın size ait olmadığını hissettiğinizi düşünün. Bacağınız olmasa daha mutlu yaşayacağınızı hissediyorsunuz. Ve belki de ondan kurtulmak için birkaç yol denediniz bile. Bu bahsedilen İngilizce adı Body Integrity Identity Disorder olan psikolojik/nörolojik bir rahatsızlık. 

Hastalığın sebebinin yabancı olarak görülen organın beyinde sahip olması gereken sinirsel bir karşılığı olmadığının düşünülmesi. Yani yabancı olarak görülen organ uyarıldığında beyinde gerçekleşmesi gereken bir aktivite görülmüyor (sağ parietal lobta).


Bu hastalar organlarının nereden itibarını yabancı olarak gördüklerine dair kesin bir çizgi çekebiliyorlar. Bazen bu kısımlarından kurtulmak için buzda dondurup ölmesini sağlamak, bilerek bir arabanın önüne atlamak ve hatta tren raylarına yatmak gibi kulağa inanılmaz gelebilecek çözümlere başvurabiliyorlar.

Bu hastalık kışkırtıcı bir niteliğe sahip olduğundan Nip/Tuck dizisi de konuyu esgeçmemişti. İlgili bölüm dizinin 3. sezonunun 7. bölümü. Yine bu konuyu işleyen bir film de bulunuyor, adı Quid Pro Quo ve fragmanı da burada. CSI: New York, Grey's Anatomy gibi diziler de konuyu işlemiş.

Konu ilginizi çektiyse Brang, McGeoch ve Ramachandran'ın konu hakkındaki makalesine buradan göz atabilirsiniz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Resim insanları yanıltabilir. Rahatsızlık durumu vücudun bütün olduğu haller. Nip tuck'ta ayağını geriye doğru katlamış ve koltuk değneklerinden yardım alarak yürüyen karakter bu yazının resmi olabilirdi.

BBÖ dedi ki...

Bu kişi aslında bu sorunu yaşamış ve şu anda bacağını kaybettiği için memnun olan bir kişiyi yansıtıyor.