01 Aralık, 2010

222 - İncilerin Yavrulaması

Çarşamba, Aralık 01, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , 1 yorum

Mücevherlerde kullanılan değerli taşların çoğundan farklı olarak inci bir canlı içinde hayat buluyor. Yumuşakçaların 100,000'den fazla türü olduğu halde ancak birkaç türü inci meydana getirebiliyor. Yaygın inancın aksine inciyi meydana getiren olay istiridyenin içine kumun sızması değil, organik bir maddenin kabuklar arasında sıkışıp kalması. Organik madde, midyenin içinden kurtulmak için çabalasa da nihayetinde etrafında örülenlerle birlikte bir inciye dönüşüyor. Raphael Dubois demiş ki, "En güzel inci, bir solucanın parlak lahitinden fazla bir şey değildir."

Ancak doğal olarak oluşan inciler oldukça nadir. Bu yüzden yapay olarak yetiştiriliyorlar. Bunun için de istiridyeler toplanıyor, kabukları açılıyor -bir nevi ameliyat- ve incinin oluşması için gerekli maddeler içeriye yerleştiriliyor. Kabuklar bırakılınca kendiliğinden kapanıyorlar. 6 aydan 3 yıla kadar bir bekleme süresi var. Bu da yumuşakçanın tipine ve istenen inciye göre değişiklik gösteriyor. 

Hasat zamanı ise birçok istiridye için ölüm anlamına geliyormuş. Bunu duymak pek hoşuma gitmedi. İnsanoğlu mücevher için doğayı rahat bırakmamakta ve ona zarar vermekte kararlı görünüyor.

İncilerin yavrulaması meselesine girmeden önce, biraz inciler ve oluşumları hakkında bilgi edinmek ve paylaşmak istedim. Yavrulama ise geçtiğimiz günlerde birinden duyduğum bir konuydu. Sahte olmayan bir inci 1-2 sene havayla temas etmez veya takılmazsa, yani tenle temas etmezse kabarcıklar oluşmaya başlıyormuş. Buna da yavrulama deniyormuş.

Yani gerçek incileriniz varsa onları kullanmadan geçmeyin.

1 yorum:

Alice dedi ki...

çok ilginç.inciler her zaman ilgimi çekmiştir.süslenmek için milyonlarca hayvanın öldürülmesi benim de hoşuma gitmiyor,ama inkar edemem inci çok zarif ve çok hoş bir mücevher.yavruladıklarını da ilk kez duydum.ne güzel bir paylaşım olmuş :) sevgiler.