28 Aralık, 2010

234 - 2. Ayak Parmağınız Daha Uzunsa

Salı, Aralık 28, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok

Bugün Hürriyet'in eki Kelebek'te Yonca Tokbaş "2 numaralı ayak parmağım çok uzun" diye bir yazı yazmış. Ben de aynı durumda olduğumdan yazı ilgimi çekti ve bu duruma bir isim verildiğini bile öğrendim. "Morton's Toe" yani "Morton'un ayak başparmağı" adı verilen bu durumda ayağınızın ikinci parmağı baş parmağından daha uzun oluyor. 


Örneğin burnunda ufak bir açıklık olan ayakkabılar ayağınızda pek acayip duracağından onlardan vazgeçiyorsunuz. Bir yandan da eski Yunan tanrı ve tanrıça heykellerindeki ayakların hep böyle tasvir edildiğini görüyor ve bunun ideal bir portre olduğunu öğreniyorsunuz. İyi mi kötü mü diye karar veremezken wikipedia'dan biraz alıntı yapayım: Dünyada görülme oranı 10% civarındaymış. Normalde başparmak, ağırlığı dengelerken bu durumda bu görev ikinci parmağa kalıyormuş. Bu ayak tipine göre yapılmamış ayakkabılar da tırnakta deformasyona yol açabilirmiş. Ayrıca bu durum ayağın yan kemiğinde dışarı doğru çıkmaya da yol açabilirmiş. Evet bu da bende var. Başka bir belirti de 2., 3. veya 4. parmağın ekleminde şişme olmasıymış. Neyse oradan yırttım.


Söylenenlerin en kötüsü ise bu durumun kalça, bel, sırt, boyun ağrılarına yol açabileceği. Son zamanlarda yorulduğumda, ağır taşıdığımda ortaya çıkan bir ağrıdan şikayetçiyim ve doktora gitmeyi düşünüyorum. Şimdi acaba bir bağlantı var mı diye düşünmeye başlamadım değil.

Son olarak Özgürlük Heykeli'nin ayakları da bu şekildeymiş. Neyse en azından ayakkabı dünyası değil ama heykeller bizi destekliyor!

0 yorum: