01 Mart, 2011

244 - 1 Kilogram Ne Kadar Eder?

Salı, Mart 01, 2011 Gönderen Berna Arslan 2 yorum

Gazetelerde kendine 24 Ocak civarında yer bulmuş ilginç bir haberden bahsedeceğim bugün. Londra'da bulunan Royal Society'de yapılan sempozyumda biliminsanları fiziksel bir cisme bağımlı olmadan bir kilogramın ağırlığını tanımlamayı tartıştılar. Hedef ise tüm temel ölçü birimlerini -uzunluk, zaman gibi- kalıcı ve evrensel yollar ile belirlemek. Örneğin uzunluğu ışığın hızı ile bağlantılandırmayı düşünüyorlar. Ağırlık içinse Planck sabiti önerilmiş. 
Habere göre, 1 kilogramın baz alındığı nesne Sevr'de bir cam fanus içinde saklanan bir silindirmiş. Ancak hesaplara göre bu silindir, ağırlığından 0.4 mm çapındaki bir kum tanesinin ağırlığı kadarını kaybetmiş. Bu da nesnelere bağlı kalmadan ağırlığı tanımlamanın önemini göstermiş.

2 yorum:

Mikro Yazılımevi A.Ş. dedi ki...

1 kilogram, 1 litre saf suyun ağırlığına eşit değil mi? 1 litre de 1 desimetreküpe? Sanki ilkokuldan aklımda böyle bir bilgi kalmış, yanlış mı biliyorum yoksa?..

BBÖ dedi ki...

Evet haklısınız.
Burada biliminsanlarının yapmaya çalıştığı şey ise anladığım kadarıyla farklı. Belli bir fiziksel nesneye, mesela su, bağlı kalmadan ağırlığı ve diğer ölçüm birimlerini tanımlamaya çalışıyorlar.