19 Mart, 2011

251 - Düğün Deneyimleri #1: Nikah Şekerinizi Kendiniz Yapın


Bu yazıda biraz farklılık yapıp bugün öğrendiğim bir şeyden değil de düğün hazırlıkları sırasında edindiğim bilgilerden bahsedeceğim. O kadar araştırma ve deneyim ihtiyacı olanların da işine yarasın istedim.

İlk olarak da nikah şekerlerinden söz edeyim biraz. Daha önceki bir yazımda nikah şekeri dağıtmak yerine bağış yapabileceğinizi anlatmıştım. Ancak bunun yerine yine de şeker dağıtmak isterseniz, bunu daha ekonomik olarak yapabileceğiniz yollar var. 

Örneğin Eminönü'nde Mısır Çarşısı'nın yanındaki Kurukahveci Mehmet Efendi'nin bulunduğu sokaktan girdiğinizde birkaç dükkan göreceksiniz. Bu dükkanlarda nikah, sünnet ve bebek şekerleri yapmak için ihtiyacınız olanlar bulunuyor. Örneğin tül, lavanta, ufak çiçekler ve kurdele alabilirsiniz. Biraz daha hoşluk katmak isterseniz ufak sepetler alabilirsiniz. Bunun dışında mıknatıs alarak şekerlerinizin buzdolabı gibi yüzeylere yapışmasını da sağlayabilirsiniz. 


Nikah şekeri yapımı konusunda hoş bir video izlemiştim, ancak yeniden bulamadım. Nasıl yapabileceğinizi kısaca anlatmak gerekirse yuvarlak tülün içine bir çorba kaşığı kadar lavanta koyuyorsunuz (tabii isterseniz badem şekeri de koyabilirsiniz). Yuvarlak tüller hazır olarak satılıyor. Daha sonra tülü yukarıya doğru birleştirip bir iple bağlıyorsunuz. Çiçekleri istediğiniz gibi yerleştirip onları da iple tutturun. Daha sonra kurdelenizi bağlayabilirsiniz. İşte bu kadar. İstediğiniz bir yere sizin ve eşinizin adını ve günün tarihini bulunduran küçük bir kağıdı da iple veya zımbayla iliştirebilirsiniz. Misafir sayınız çok fazla değil ise, gözünüzde büyütmeyin, siz veya bir tanıdığınız bu işi üstlenebilirsiniz.


Biraz daha farklılık katmak isterseniz yukarıda gördüğünüz gibi değişik tasarımlar da deneyebilirsiniz. Tabii bunların malzemeleri size biraz daha pahalıya gelebilir. Çok ufak kavanozlara reçel koyup kavanozların kapaklarını sevimli bir örtüyle kapayarak da hoş bir nikah şekeri yapabilirsiniz. Aslında herhangi bir sınır yok, çünkü verdiğiniz şey o günden kalan bir hatıra olacak. Bu yüzden mumluk, polimer kilden bir şeyler gibi birçok olasılık mevcut. 

1 yorum:

can dedi ki...

Elinize sağlık çok güzel olmuş.