02 Nisan, 2011

257 - Eşek ne demek ve "go"nun geçmiş zamanı neden "went"

Cumartesi, Nisan 02, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Türkçe'deki vücut kısımlarının isimlerine dikkat ettiniz mi? Bacak, ayak, dudak, böbrek, kulak, parmak... Ortak bir yan farkettiniz mi? Hepsi -ak veya -ek ile bitiyor bu örnektekilerin. Buna göre eskiden Türkçe'de -ak diye bir ek olduğu varsayılıyor, ama zaman içinde kullanımı kalmamış. Örneğin eşek kelimesindeki eş "iş"ten geliyormuş, yani eşek iş yapan anlamına geliyormuş. Benzer şekilde -z eki de eskiden kullanılmış olabilir deniyor:  göz, omuz, diz gibi. 

Biraz da İngilizce'den geçmiş zaman ile ilgili ilginç örneklere bakalım. "Go" kelimesinin geçmiş zamanı neden "went"? Eskiden İngilizce'de "wend" diye bir kelime varmış, boş boş dolaşmak anlamında. Şimdi kullanılan "wander" kelimesine benzer. "Go"nun geçmiş zamanı "goed" imiş, yani düzenli (regular) bir fiilmiş. "Wend"in geçmiş zamanı ise "went"miş. Daha sonra "goed" ve "wend" kullanılmamaya başlamış ve "go"nun da geçmiş zamanı "went" olmuş.

İngilizce'de 180 civarında düzensiz (irregular) fiil varmış. Düzensiz fiillerin zaman içinde düzenli olmaya başladığı düşünülüyor. Ancak bu değişim fiillerin kullanım sıklığıyla ilgili olabilir. Örneğin en sık kullanılan fiillerin çoğunun geçmiş zamanı düzensiz: görmek (see-saw), yemek (eat-ate), koşmak (run-ran), olmak (be-was), sahip olmak (have-had), içmek (drink-drank), almak (take-took), uyumak (sleep-slept) gibi. Kullanım sıklığı arttıkça bir değişim olması ihtimali de azalıyor.

0 yorum: