21 Nisan, 2011

260 - DNA'nın Yapısını Keşfedenlerden James Watson'ın Konuşması

Perşembe, Nisan 21, 2011 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok

18 Nisan Pazartesi günü DNA'nın yapısını keşfeden biliminsanlarından biri olan James Watson Boğaziçi Üniversitesi'nde konuşma yaptı. Diğer üniversitelerden ve liselerden de gelen izleyici kalabalığı konuşmanın yapılacağı salona sığmadı, bir kısım insan dışarıda kaldı, ancak dışarıya da ekran kurulmuştu. Büyük merakla beklenen konuşma çoğu izleyiciyi hayal kırıklığına uğrattı denebilir.

Öncelikle konuşmaya gitmeden önce Watson hakkında biraz araştırma yaptığımda ırkçı ve cinsiyet ayrımcısı bir kişi olduğuna dair izlenim edindim. Bu izlenimim Watson'ın konuşmasıyla da doğrulanmış oldu. 

Yaptığı konuşma DNA'nın yapısını (double helix) Francis Crick ile nasıl çözdükleri üzerineydi. Ancak konuşma sırasında ana hikayeden saparak bol bol dedikodu yaptı. Watson ve Crick bu keşifleri için Nobel ödülü sahibi olmuşlardı. Ama hikayelerinde birçok insanın merak ettiği başka bir kişinin de rolü vardı: Rosalind Franklin'in. 


Franklin, o dönemlerde kadınların pek varolmadığı bir alanda çalışıyordu. DNA yapısını X-Ray ile fotoğraflayan aslında oydu. Genç yaşta kanser sonucu hayatını kaybetmişti. Watson ve Crick onun emeklerini pek ciddiye almamış görünüyor. Bu konuda bir soru soran izleyiciye ise Watson'ın verdiği cevap hiç hoş olmadı. Ölümü başarısızlık gibi göstermek isteyen Watson, "Kimse başarısız olduğu için Nobel ödülü alamaz" dedi.

Kısacası gerekli bir şey öğrendiğimizi ve dinlediğimizi söyleyemeyeceğim maalesef. Yine de umarım ülkemize alanında başarılı olmuş, dünyaca tanınır biliminsanları gelmeye devam eder.

0 yorum: