21 Nisan, 2011

261 - Rocky Balboa Serisi - Birden Altıya

Perşembe, Nisan 21, 2011 Gönderen Berna Arslan , , , , 5 yorum

Rocky Balboa denince sizin için ne ifade ediyor? Çocukluğunuzda kalmış bir anı mı? En çok İvan Drago mu geliyor aklınıza? Yapılan antrenmanlar, heyecanlı boks maçları, "seni seviyorum Adrian"?

Çocukluğumda kalmış bu seriyi baştan aşağı izledim. Hem de bunu kısa aralıklarla yaptığım için serinin 6 filmi arasındaki benzerlikleri, farklılıkları fark ettim ve hepsi hakkında kendimce bir fikrim oluştu. 


Bana göre birinci film en başarılısı. Bize Rocky'nin nereden geldiğini, nasıl bir halk kahramanına dönüştüğünü, Adrian'la nasıl tanışıp evlendiğini oyuncuların çok iyi performansları ve güzel müzikler eşliğinde veren bir film. Seri hafif bozulmaya 2. film ile başlıyor ama 2. film hala güzel. 3.de biraz daha, 4.de biraz daha bozulurken, 5.de dibe vuruyor maalesef. Zaten geçtiğimiz yıllarda vizyona giren serinin 6. ve son filmi Rocky Balboa bu yüzden çekilmiş. Stallone, böyle bir kahramanın hikayesinin 5. film gibi kötü bir filmle bitmesine seyirci kalamamış. Bence birinci filmden sonraki en başarılı ama bir o kadar da acıklı film serinin altıncı filmi.
 Rocky ve Adrian

Dediğim gibi ilk filmde Rocky'nin doğuşuna tanık oluyoruz. Ağırsiklet şampiyonu Apollo Creed ile dövüşen Balboa, tüm hırsını ve azmini kullanıyor. Puan farkıyla kaybeden Rocky, halkın gözünde çok sevilen bir kişi olmaya da ilk adımını atıyor. Hayatının aşkı, kendi karakterinden çok farklı olan çekingen ve mantıklı Adrian ile evleniyor. Adrian'ın ağabeyi Paulie ve Rocky'nin antrenörü Mickey de filmin bize tanıştırdığı en önemli yan karakterler.

Üç sene sonra gelen ikinci filmde Apollo Creed, amatör bir boksör karşısında yeterince başarılı olamadığından dolayı kendinden utanarak Rocky ile yeni bir maç ayarlamak istiyor. Filmimizin sonu mutlu bitiyor, yani Rocky dünya ağırsiklet şampiyonu oluyor.

Rocky III

Üçüncü filmde antrenör Mickey ölüyor ve Rocky bu sevdiği kişinin ölümünden sonra uzun bir süredir onun ayarladığı çok da zor olmayan rakiplerle ringe çıktığını öğreniyor. Kendine güvenini kaybeden şampiyona yeni bir maç ayarlanıyor, ancak Balboa bu rakipten korkuyor. Rakip ise A Takımı'ndan bildiğimiz B.A., yani Mr. T. 

Apollo Creed

Serinin 3. filmi bize Apollo Creed'i sevdiriyor, çünkü o, Rocky'i yeni maçı için çalıştıracak kişi.
Bu arada artık bayağı bir zenginleşmiş, hayatını rahat yaşamak için bir çabaya ihtiyacı yok Rocky'nin. Bunu da Creed kendisine bol bol hatırlatıp eski haline dönmesini, eski hırsıyla çalışmasını, yani Rocky'den "kaplanın gözü"nü geri getirmesini istiyor. 

 İvan Drago

Dördüncü filmde bilim ve özen ile besili hale getirilmiş meşhur İvan Drago var. Ünlü repliği "Ölürse ölsün" ile tanıdığımız Drago'yu yenmek için Rocky kendini karlı dağlara atıyor ve hırsla çalışıyor. Ancak film kalitesi hızla düşmüş durumda. Hele bir de filmin sonu var ki fena halde Amerikan milliyetçiliğini coşturan. Maalesef Rocky.

Rocky V ve genç boksör

Beşinci filmde Rocky'nin sağlığı bozuluyor ve doktoru dövüşlere çıkmaması gerektiğini söylüyor. Rocky ile Adrian'ın oğlu büyüdü bu arada, ortaokul civarında. Balboa ailesi parasızlaşmaya başlayıp eski mahallelerine taşınıyor. Burada genç bir boksör Rocky'den eğitim almak istiyor. Rocky bu fikre pek sıcak bakmasa da, boksörün hayat hikayesinden etkileniyor ve kabul ediyor. Bu arada oğlu, genç boksörle ilgilendiği için babasını kıskanıyor. Genç boksör Rocky'e kazık atarak gözünü paraya dikip başka tekliflere koşarken kalbi kırık Rocky bu filmde ringe çıkmıyor. Sadece sokak dövüşü yapıyor. Kötü bir film.
Vee son film: Rocky Balboa."It ain't over 'til it's over". 2006 yapımı filmde Adrian ölmüş. Rocky'nin oğlu devamlı babasının gölgesinde kaldığı için kompleksli bir genç işadamı olmuş. Paulie kendini iyice salmış. Bu arada Rocky bir restoran açmış. Gelenlere boks anılarını anlatıyor, anılarını orada yaşatıyor. 

Bir bilgisayar programı yapılıyor ve o günün ağırsiklet şampiyonu, Rocky ile karşılaşsaydı n'olurdu diye bir deneme yapılıyor. Program Rocky'nin kazanabileceğini öngörüyor, bunun üzerine bahisler açılıyor, bu konu konuşulmaya başlanıyor derken Rocky'nin içinde bir dövüşme kıpırtısı alevleniyor. Güzel film.

Bu arada 1'den 5'e kadar her filmde Rocky'nin boks maçı öncesi hazırlandığı sahneler benzer formatlarda veriliyor. Öncelikle çalan müziğimiz burada. Rocky çeşitli aletlerle çalışıyor, koşuyor, ip atlıyor vb. Genelde Philadelphia'daki ünlü merdivenleri koşarak çıkıyor ve yukarıda yumruklarını savuruyor. Ve antreman sahnesi müziğin bitişiyle fotoğraf çekimi gibi bir karede donarak bitiyor. Bu arada Rocky'nin heykeli o merdivenlerin ulaştığı meydana gerçekten dikilmiş ama bir süre sonra kaldırılmış. Buna 6. filmde de değiniliyor.

Philadelphia merdivenleri

6. filmin bitişinde çok hoş sahneler var. O ünlü merdivenleri birçok insanın koşarak çıktığını ve yukarıda Rocky pozları vererek havayı yumrukladıklarını gösteriyor. Kadınlar, çocuklar, gençler... Filmlerin hayatımızı ne kadar etkileyebildiğini gösteriyor belki de bir nevi. 

Evet, Rocky'i seviyorum. Serinin kötü filmlerini gözardı ediyorum ve şanssız bir yerde başlayan hayatını güzelleştiren, bunun için savaşan, ailesine ve sevdiklerine bağlı Rocky'nin  kahramanlarımdan biri olduğunu söylüyorum. 

(Son olarak bir de bu müzik var.)

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Olayı güzel işlemişsiniz fakat 4. filme haksızlık ettiğini düşünüyorum.Apollonun ölümü, neden öldüğü ve aslında neden ölmek istediği hatta intihar ettiği çok dramatik ve hayat üzerine müthiş düşündürüyor.Sana katılmıyor da değilim tabi filmin sonunda herkes değişebilir diyeceğine, hey apollo bunu senin için yaptım, amına koydum onun şeklinde gözyaşlarıyla bağırması cok daha hos olurdu. Boks apollo creed sayesinde onun hayatına gercek anlamda girdi ve beynınde hasar vesayre olustugundan dolayı ıvan drago dovusunden sonra yıne apollo ıcın boksu hayatından cıkarmıs olurdu. Söyleyeceklerim bunlar ;)

BBÖ dedi ki...

4. filmdeki milliyetçilik rüzgarları ve klasik Rus-Amerikan gerilimi gözüme battığından diğer yönlerine pek odaklanamıyorum. Yorumun için teşekkürler.

Mhmt dedi ki...

Yıllar sonra aklıma gelip ( muhtemelen internette gözüme çarptı) tekrar izleme isteği ile Rocky serisinin ilk filmini indirirken, bu inceleme yazısını gördüm. Güzel bir yazı olduğunu belirtmek isterim. Benzer duygular besliyorum ben de seriye karşı. Rocky 4 çocukluğumuzda televizyonda en çok izlediğim ve muhtemelen de serinin en çok bilinen filmidir. Propaganda başarısı olarak görüyorum bunu. Rocky serisi benim için her zaman oturup izlenilecek bir ilk filmi ve keyifle hatırlanacak birçok anıyı barındırır.

Unknown dedi ki...

ne alaka arkadaş tek kelimeyle 4.film rocky serisinin açık ara en baba filmidir hangimiz 4.filmi ilk defa izlerken oturduğumuz yerden bu kadar hırs yapmışızdır ve heyecanlanmışızdır ???

Unknown dedi ki...

Yazı çok güzel ama bence de serinin en etkileyici filmi Rocky 4