25 Mayıs, 2011

275 - Neden Şikayet Ederiz?

Çarşamba, Mayıs 25, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Herkes şikayet eder, ama bazıları daha fazla. Eminim sizin de çevrenizde vardır yaşadıkları her şeyi şikayet etme amacıyla kullanan kişiler. Peki neden bu kadar çok şikayet ediyoruz? Kimler daha çok şikayet eder?

Kendi çevremdekilere dayanarak diyebileceğim şey, bir insan ne kadar şikayet eden ailelerde yer alıyorsa, kendisinin de şikayetçi olma oranı artıyor. Bu konuda biraz da internette araştırma yapıp insanların bu konu hakkında ne düşündüklerini öğrenmek istedim.

Bulduklarımı bir özet halinde paylaşacağım. Sizin de ekleyecekleriniz olursa yorum bırakmaktan çekinmeyin.

Şikayetler - Minnettarlık


Neden şikayet ederiz?

1. Mutsuzluk
İnsanlar mutsuz veya depresyondaysa şikayet oranları da artabilir. Bu şekilde hayattan memnun olmadıklarını dile getirme fırsatları olur.

2. Adaletsizlik
Hayatın bize karşı adaletsiz olduğunu düşünüyorsak şikayet ederiz. Ancak tabii bu hayata bakış açımıza da bağlı. Bazı kimseler her şeyde bir olumsuz taraf görürken, diğerleri olumlu açılara daha çok odaklanabilir.

3. Kedi ve Ciğer
Ulaşamadığımız şeylerin bizi mutsuz etmesi. İstediğimiz işe girememek, istediğimiz arabayı alamamak gibi.

4. Alışkanlık
Başta da dediğim gibi devamlı şikayet eden insanların arasında bulunmak ve bunu artık farketmeden yapmaya başlamak.

5. Daha iyi hissetmek
Kendi sorunlarının başkaları tarafından algılanılmasını ve hissedilmesini sağlamak, böylece daha iyi hissetmek. 

6. İletişim
İnsanlar devamlı iletişim içinde olmak ister. Bir sohbete başlamanın hızlı bir yolu bir şey hakkında şikayet etmek olabilir, "hava da bugün çok kötü" gibi.

7. Akıllıyım, Akıllısın, Akıllı
Zeki insanların elindekilerle yetinmesi ve memnun olmasının yanlış olduğu algısı.

8. Çözüm bulmaktan kaçınma
Bir problemle karşı karşıya gelindiğinde ona çözüm bulup ilerlemek yerine, sorun hakkında şikayet etmenin daha kolay olması.

9. Ben daha iyiyim
Kendini diğer insanlardan üstün görme. Örneğin bir başkasının araba kullanma şekli hakkında şikayet etmek, şikayet edenin bu konuda daha iyi/başarılı olduğunu ima ediyor.
Şikayet bölümü: "Affedersiniz, lütfen biraz daha yakına gelir misiniz, tam ne dediğinizi duyamıyorum."

Ayrıca -bu sadece benim düşüncem-
Twitter, Facebook gibi ortamlar da buna yol açıyor gibime geliyor. İnsanlar bir çözüm üretmeden devamlı olarak bir şeyler paylaşıp birkaç genelgeçer şikayette bulunuyorlar. Şikayetle ilgili bir de araştırma buldum ancak ücretli olduğu için makaleye ulaşamadım henüz. Sosyal psikologların ilgilenebileceği bir konu olabilir bu mesele.
-"Yine mi şikayet ediyorsun? Tüm zamanını şikayet ederek geçirdiğinin farkında mısın?" 
-"Niye şikayet etmeyeyim?"

Kronik şikayetçilerin çoğu bence kendi durumlarının da farkında değiller. Benim de çevremde hem böyle arkadaşlarım hem de birkaç akrabam var. Ama eğer devamlı şikayet ediyorsanız ve durumunuzun farkına vardıysanız, bunu düzeltmeye çalışmak hem sizin için hem de çevrenizdekiler için daha yararlı.

Minnettar olmak, karşınızdakini düşünmek, onu sizin sorunlarınızla boğmamak... Bunları düşünmek önemli şeyler. Herkese şikayetsiz günler!

0 yorum: