02 Haziran, 2011

278 - Toplu Taşıma Araçları ve Cep Telefonu


Baştan söyleyeyim, toplu taşıma araçlarında uzun uzadıya veya bağıra bağıra telefonla konuşanlara sinir oluyorum. Bir gün yarım saatlik bir yolculuk boyunca arkamda oturan kadın telefonla konuşmuştu, en son dönüp söylenmişliğim var bütün yol sizi mi dinleyeceğiz diye. Telefonu açıp bol bol dedikodu yapanı var, kendisi hakkında bir sürü bilgiyi istemesek de öğrendiklerimiz var, kavga edeni var, var da var. 

İstanbul, zaten kalabalık oluşuyla insanı strese sokmaya yeterken bir de kalabalıkta devamlı telefonda konuşan insanlar hiç çekilmiyor. Ben de bu yazıda biraz cep telefonuyla konuşmanın hem size hem de başkalarına olan zararlarından bahsetmek istedim. Bir-iki kişi bile ikna olsa sevineceğim.

Öncelikle hareket halindeyken telefon ile konuşmak çok daha zararlı. Konuşmanın kesintisiz devam edebilmesi için normalden daha fazla güç harcayan telefon, 4-5 kat daha fazla elektromanyetik dalga yayıyor. Bu yüzden toplu taşıma araçlarında telefon ile konuştuğunuzda hem kendinize hem de etrafınızdakilere daha da fazla zarar vermiş oluyorsunuz.

Bunun dışında bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, 50 dakikalık bir telefon konuşmasına maruz kalındığında beynin telefonun tutulduğu kulağa yakın olan bölümlerindeki faaliyette artış görülüyor. Bu zarar sadece size değil yakınınızdaki diğer kişilere de yansıyor. Yani başkalarına fiziksel olarak yakın olduğunuz durumlarda telefon ile görüşme yapmayın. Asansörlerde, lokantalarda, toplu taşıma araçlarında, kuyruklarda, sinema-tiyatro gibi yerlerde... Bencil olmayın, başkalarını da düşünün. Özellikle de çocuk veya hamile hanımların yanında dikkat edin. Hamilelerin de dikkatli olması gerekiyor. Fazla cep telefonu kullanımı çocuğun ileriki yaşlarında sağlık sorunlarına yol açabiliyor.


Beyin tümörü riski ve cep telefonu kullanımı arasındaki ilişki üzerine hala çalışmalar yürütülüyor. Bu riski de aklınızdan çıkarmayın.

Sağlık sorunları bir yana kalabalık ortamlarda konuştuğunuzda, diğer insanları rahatsız edebileceğinizi de gözönünde bulundurun. Yüksek sesle veya uzun süre konuşanlar diğer kişiler için rahatsız edici bir unsur haline gelebiliyor. Bunun dışında kimse başkasının özel hayatı ile ilgili detayları duymak zorunda değil.

Bilinmesi gereken önemli noktalar:

1. Konuşmalarınızı kısa tutun
2. Cep telefonları en çok gelişmekte olan kişilere, yani gençlere zarar veriyor
3. Uzun konuşacaksanız kulaklık kullanın
4. Mümkünse konuşmak yerine mesaj yollamayı tercih edin


Son olarak evinizde de kablolu telefon kullanın ve telsiz telefonlardan kaçının. Yapılan bir çalışma kablosuz telefonların kalp ritmini etkilediğini göstermiş. Kullanmadığınız zaman ve uykudayken modeminizi kapatmaya özen gösterin.

Kaynaklar:  (1) http://www.ankaracaddesi.com/hareket-halindeyken-telefonla-konusmak-tehlikeli.html (2) http://www.psrast.org/mobileng/mobilstarteng.htm

2 yorum:

Adsız dedi ki...

http://www.forumgazetem.com/2011/05/trende-16-saat-sesli-konustu-yolculuk-sonunda-gozaltina-alindi/

BBÖ dedi ki...

beterin beteri var diyebiliriz sanırım =)