24 Ağustos, 2011

302 - Yamaç Paraşütü

Çarşamba, Ağustos 24, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Tatilde yamaç paraşütü denedim! Yaz aylarında genelde Fethiye ve Kaş'ta yapılan yamaç paraşütünü Kaş'ta deneme fırsatı buldum. İlk bakışta korkutucu olan bu aktivite, Kaş'ta yapabileceğiniz en heyecanlı aktivitelerden biri. Kalkış yerine gelip aşağı baktığınızda kendinizi "ben ne yapıyorum" diye sorgulayabilirsiniz ama birkaç adım koşup havalandığınızda daha önce tatmadığınız bir duyguyu yaşamak çok güzel. 

Yamaç paraşütünde en önemli şey tabii ki rüzgar. Yaz haricinde mevsimlerde de yapılabiliyor; yeter ki yağmur, fırtına olmasın. Bizim havalandığımız yükseklik 600 metre kadardı, rüzgar yardımıyla 200 metre kadar daha yükseldik. Daha sonra sizi gezdirme işi pilota kalıyor. İsterseniz akrobasi yaparak uçuşunuza daha da heyecan katabilirsiniz. Sizi normalde tekne veya araba tutuyorsa biraz mideniz bulanabilir.



Kaş'ta yamaç paraşütü aktivitesini birçok firma satıyor, ama aslında sadece 2 firma düzenliyor, bunlar da Naturablue ve Bougainville. Biz Naturablue ile uçtuk. Her sene paraşütleri değiştiriyorlarmış, çünkü güneş ışığı ve yazın günde 4-6 defa uçmak paraşütleri eskitiyormuş. Fiyatların biraz yüksek olması da bu sebepten olsa gerek. Tabii ki pazarlık her zaman işe yarıyor. Bougainville hakkında ise pek hoş şeyler duymadık, bir kez denize iniş yapmışlar ve bunun sebebinin paraşütün eski olması olduğu düşünülüyor. 

Peki yamaç paraşütü tehlikeli mi? Biz de uçmadan önce bunu araştıralım dedik. Olan kazaların hepsi pilotaj hatalarıymış. Mesela geçenlerde Fethiye'de ölümle sonuçlanan bir kazada pilotun yapılması gereken her şeyi yapmadığı anlaşılmış. Bu yüzden deneyimli ve dikkatli pilotlarla uçmak çok önemli. Kaş'ta ise iniş alanı dar, limana iniş yapılıyor, bu da yine pilotların başarılı olmasını gerektiriyor. Eğer bu işin eğitimini almakla ilgilenirseniz, üniversitelerin havacılık kulüplerine veya Türk Hava Kurumu'na başvurabilirsiniz.

0 yorum: