26 Ağustos, 2011

303 - Nar Ekşisi mi Nar Ekşisi Sosu mu: Glikoz Şurubu Etkisi

Cuma, Ağustos 26, 2011 Gönderen Berna Arslan , , 1 yorum

Tükettiğimiz hazır ürünlerin içinde bize zarar veren ne tür maddeler olduğuna dair haberler ara sıra gündeme geliyor. Aslında bu maddelere daha fazla dikkat ederek yiyecek ve içecek maddelerini satın almak lazım ancak her zaman mümkün olmuyor. Bu yazıda glikoz şurubundan ve ne tür ürünlerde bulunduğundan bahsedeceğim.

Glikoz şurubu mısırdan yapılan nişastadan üretiliyor. Hatırlarsınız, mısırın GDO'lu olduğu tartışmaları yaşanmıştı. Glikoz şurubunun zararlı olup olmadığı konusunda farklı fikirler var. Obezite, diyabet ve kanserle ilişkilendirilen glikoz şurubunun zararsız olduğunu önesürenler de var.



Bununla beraber Tüketici Dernekleri Federasyonu, “Mısır ve soya yağı, glikoz şurubu içeren gıdalar almayın” uyarısı yapmış. Glikoz şurubu birçok üründe bulunuyor, benim rastladıklarım arasında gazlı içecekler, meyva suları, biralar, reçeller, meyveli sodalar, abur cuburlar var. Dondurmalarda, helvada, ketçap gibi soslarda ve işlenmiş hazır gıdalarda bulunabiliyormuş. Ve başlıkta da bahsettiğim gibi nar ekşisi sosunda. İçinde glikoz şurubu varsa "nar ekşisi" olarak değil de "nar ekşisi sosu" diye adlandırılıyorlar. Bu iki ürün arasında büyük bir tat ve fiyat farkı var. Bildiğim kadarıyla içinde katkı maddesi bulunmayan tek nar ekşisi Kemal Kükrer'e ait. Birada glikoz şurubu bulundurmayanlar arasında da Bomonti, Tuborg %100 malt gibi ürünler var; Efes Pilsen ise glikoz şurubu kullanıyor.


Bal alırken de dikkatli olmak gerekiyor. Mısır ya da şeker pancarından üretilen ticari glikozun içine bir miktar polen, renklendirici ve esans katılarak bal diye etiketlenip satılıyor. Bal alırken tanıdığınız markalardan almak veya etiketi okumak faydalı olacaktır.

Glikoz şurubunun geniş bir ürün yelpazesinde neden kullanıldığına dair ayrıntılı bilgiyi bu adreste ve şu adreste bulabilirsiniz. Daha önceki bir yazımda da monosodyum glutamat'ın zararlarından bahsetmiştim, göz atmak isterseniz burada.

1 yorum:

BBÖ dedi ki...

Bunu da eklemekte fayda var: http://www.ntvmsnbc.com/id/25180566/