06 Eylül, 2011

305 - Moda Dünyası için Pedofili Alarmı


Vogue Fransa, moda çekimlerinde 10 yaşındaki bir kızı model olarak kullanarak tartışmalara yol açtı. Bu tartışmaların sebebi Thylene Loubry Blondeau adlı kızın fotoğraflarda aşırı makyajlı, yetişkinlere ait elbiseler içinde ve cinselliği çağrıştıran bakış ve pozlara sahip olmasıydı. 


Bu fotoğraflar moda dünyasında model olarak yer alan kızların ne kadar genç olabileceği tartışmasını beraberinde getirdi. Birçok firmanın bu tip genç ve hatta ergenlik öncesi kızlarla anlaşma yaptığı biliniyor. Örneğin "True Grit" filminde yer almış Hailee Steinfeld 14 yaşındayken ve yine bir oyuncu Elle Fanning 13 yaşındayken ünlü markalar ile anlaştılar.  

Ünlülerin erken yaşta model olmaları alışıldık bir durum olmaya başladı. Örneğin Brigitte Bardot 15 yaşındayken Elle dergisi için poz verirken, Brooke Shields de 14 yaşında Calvin Klein için verdiği pozla tartışmalara yol açmış. Bu arada Shields'in 10 yaşında Playboy için küvette çekilmiş çıplak pozları bulunuyor! Çok ilginç bir şekilde mahkeme, zamanında Shields'in annesinin izniyle çekilmiş olan bu fotoğrafların daha fazla yayınlanmamasına dair olan talebini reddetmiş.
Brooke Shields'ın 10 yaşında çekilmiş 
çıplak fotoğrafının bir bölümü

Moda sektörüne geri dönersek, 10 yaşındaki Blondeau'nun objektiflere cinselliği çağrıştırır bir şekilde poz verebilmesi bu sektörün ne kadar kirli bir yer olabileceğini bize adeta kanıtlıyor. Bu arada iş sadece fotoğraflarla bitmiyor. ABD'de (zaten başka nerede olabilirdi) genç kızlara göğüslerini iki beden büyüteceği söylenen destekli sütyenler pazarlanıyor. Bu ürünler cinselliğin gençlerde çok erken uyandırıldığına dair tartışmaları körüklüyor ve belli bir imajı desteklediğinden genç kızlarda, yani geleceğin kadınlarında kendine güven sorunlarına yol açacağı savunuluyor.

Şimdiye kadar sıfır bedenin yaygınlaşmasında eşcinsel moda tasarımcılarının da etkisi olduğuna dair olan tartışmaya Dailycandor.com sitesinde eşcinsel olduğunu söyleyen bir yazar saldırgan bir yeni bakış açısı getiriyor. "Moda tasarımcıları eşcinsel değil, pedofil" başlıklı yazısında aşırı zayıf mankenlerin erkek çocuklarına benzediklerinin altını çiziyor. Bunların yanında eşcinsel moda tasarımcıları ile sıfır beden arasında bir bağlantı olmadığını da söylemek mümkün. Bu konuyla ilgilenirseniz şuradaki yazıyı okuyabilirsiniz (İngilizce).

Sonuç olarak genç modellerin moda dünyasında yer almaları insanların büyük kesimi tarafından hoş karşılanmıyor ve bir sömürü olarak görülüyor. Umarım bu tip tutumlar ceza alır ve bundan sonrası için kısıtlamalar olur.

1 yorum:

Yok dedi ki...

kesinlikle aynı fikirdeyim ülkemizde de batıdan hangi yozluğu neyi örnek alacağını şaşırmış kesimler hemen 13 lük çoluk çocuklaırnı soyup piyasa yapma derdinde her türlü..çıplak bebek resimlerine bile karşı çıkılırken bu çok acıtıcı:(