30 Eylül, 2011

318 - Facebook Depresyonu

Cuma, Eylül 30, 2011 Gönderen Berna Arslan , , , 3 yorum

Facebook gençlerde depresyon yaratıyor.

Amerikan Çocuk Hekimliği Akademisi'nin verdiği bilgiye göre, son yıllarda arkadaşlarla sosyal bağ kurmanın en revaçtaki yöntemlerinden biri olan Facebook, kendine güveni düşük bireyler için depresyon tehlikesi oluşturuyor. Arkadaşlarının mutlu fotoğraflarını ve durum güncellemelerini gören gençler, kendi hayatlarını onların hayatlarıyla karşılaştırdıklarında daha az mutlu ve heyecanlı buluyorlar.

Kişinin özelliklerini yargılayan mesajlar da gençleri mutsuz ediyor. Ayrıca "cyberbullying" denilen internet üzerinden zorbalık yapma da psikolojik açıdan tehlike olarak görülüyor. Bunların yanında yine de Facebook gibi "sosyal" ortamların, çoğu genç için sorun yaratmadığının da altı çizilmiş.

Ancak depresyon riski sadece gençlerle sınırlı değil. Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, kullanıcılar kendi hayatlarını arkadaşlarının hayatlarına kıyasla daha sıradan ve sıkıcı bulma eğilimi gösteriyorlar. Bunun en büyük nedenlerinden biri de Facebook kullanıcıların siteye mutlu anlarının fotoğraflarını koymaları. Çoğu kişi, gezdiği yerleri ve arkadaşlarıyla eğlendiği anları gösteren fotoğrafları yüklediğinden dolayı devamlı mutlu, gezen ve hayatından memnun bir profil sergiliyor. Kullanıcılar kendilerini iş ve sosyal hayatları açısından başarılı ve çekici göstermek istediklerinden, kendileri hakkındaki olumlu içerikleri devamlı olarak siteye ekliyor. Facebook siz farkında olmadan sizi de mutsuz etmeye başladıysa, hemen bu çalışmaları hatırlayın ve olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarın.

Kaynak: 
Bu durumu kendisinden öğrendiğim arkadaşım Eda Mehmet'e teşekkürler. http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2011/01/the_antisocial_network.html, http://www.nbcchicago.com/news/local/Facebook-May-Trigger-Depression-Study-118763534.html

3 yorum:

Missbone dedi ki...

Çok doğru valla =) Yazın arkadaşlarımın tatil fotoğraflarına bakıp sinir krizleri geçirdiğimi
inkar edemem :D

BBÖ dedi ki...

bence de etkiliyor bazen farketmesek bile

Unknown dedi ki...

bilimsel bir depresyon testi
https://www.hakikatim.com/beck-depresyon-envanteri-bde/