22 Ekim, 2011

328 - Pizza Hamuru Tarifi

Cumartesi, Ekim 22, 2011 Gönderen Berna Arslan , , 4 yorum

Aşağıda tarifini verdiğim pizza hamurunu yaptığımdan beri dışarıdan ısmarladığımız pizzalara bir son verdik. Size de şiddetle tavsiye edeceğim bu tarifi İş Bankası yayınlarından çıkan İtalyan Mutfağı kitabından aldım. Bu hamur tarifinden benim kullandığım tepsiler ile 3 pizza çıkıyor, siz 4 kişilik olarak düşünebilirsiniz. 


İçindekiler:  2,5 yemek kaşığı (25 gr.) yaş maya veya 1,5 yemek kaşığı (15 gr.) kuru maya, 1 su bardağı ılık su, 1 tutam tozşeker, 1 çay kaşığı tuz, 3-3,5 su bardağı un

1. Orta boy bir kasenin içinde sıcak su gezdirip dökün. Mayayı ılık suyla birlikte kaseye koyun. Şekeri ekleyin, karıştırın ve maya köpürene kadar bekleyin (5-10 dk.).

2. Unun üçte birini ve tuzu tahta kaşıkla mayaya karıştırın. Unun üçte birini daha ekleyip karıştırın. Kalan unun birazını tezgaha serpin, gerisini karışıma ekleyin ve elinizle yoğurun.

3. Bir kaseyi hafifçe yağlayıp hamuru içine koyun. Üzerini nemli bir bezle örtüp hamurun hacmi 2 katına çıkana kadar bekleyin (40-50 dk. kadar).

4. Hamurun içindeki havayı almak için yumruğunuzla bastırın. Kaç pizza yapmak istiyorsanız ona göre bölün. Tezgahı unlayın. Merdane/oklava ile açın ve 5-7 mm inceliğe getirin.

5. Hamuru koyacağınız tepsiyi hafifçe yağlayın. Hamuru içine yerleştirin.

Şimdi de pişirme kısmındaki inceliklere gelelim:
  • Malzemeleri hamurun üzerine koyduktan sonra, pizzayı fırına vermeden hemen önce üzerinde zeytinyağı gezdirin.
  • 250 derecede ısıtılmış olan fırında 15-20 dk. pişirin.

4 yorum:

hevesli bardak dedi ki...

pizza hamuru merdane/oklava ile açılırsa piştiğinde sert oluyormuş (kaskatı, bisküvi şekli), pizzacıların/pidecilerin yaptığı gibi parmaklarla açmak gerekiyomuş.

BBÖ dedi ki...

Ben merdaneyle açıyorum. Fırına koymadan önce üzerine zeytinyağı gezdirince bayağı yumuşak oluyor.

hevesli bardak dedi ki...

malzemeyi koyduktan sonra mı zeytinyağı yoksa hamurun üstüne zeytinyağı, onun üstüne malzeme mi?

BBÖ dedi ki...

malzemeleri koyduktan sonra pizzayı fırına vermeden hemen öncesinde üzerinde zeytinyağı gezdir, beğeneceksin, denersen haber ver =)