27 Ekim, 2011

331 - Neden Evli Değilsin?

Perşembe, Ekim 27, 2011 Gönderen Berna Arslan , , 6 yorum

Huffington Post'ta Tracy McMillan isimli bir yazar "Neden Evli Değilsin?" diye bir yazı yazdı ve büyük bir tartışmaya yol açtı. 3 kere evlenip boşanmış olan yazar, kadınların neden evlenmek isteyip evlenemediklerine dair 6 neden belirlemiş. Bu nedenler kısaca şöyle:

1.  Kızgınsın:  Muhtemelen kızgın olduğunun farkında değilsin, zeki olduğunu düşünüyorsun. Hayatta karşılaştığın birçok şeye kızgınlık duyuyorsun. Erkekler ise kendilerine iyi davranan kadınları isterler.

2.  Yüzeyselsin:  İş koca seçmeye gelince önemli olan onun karakteridir. Sen ise erkeğin dış görünüşüne veya maddi durumuna önem veriyorsun. Bunlar ergen kız düşünceleri. Erkekler ergen kızlarla evlenmek istemez, çünkü onlar asla mutlu değildir.

3.  Hoppasın:  Senin için çok bir şey ifade etmeyen kişilerle cinsel ilişkide bulunuyorsun. İlişkilerden sonra salgıladığın oksitosin hormonu bir süre sonra seni birlikte olduğun kişiye bağlanmaya zorluyor. Sen yavaş yavaş bağlansan da karşındaki bu tip bir his beslemiyor. Daha seçici olmalısın.



4.  Yalancısın:  İyi ve hoş bir adamla tanışıyorsun ama seninle birlikte olmanı engelleyecek bir durumu var, mesela evli ya da şu anda bir ilişki için uygun olmadığını söylüyor. Ona evlenmeye hazır olduğunu söylesen senden kaçacağını biliyorsun. Bu yüzden onunla birlikte oluyor ama gerçek hislerini söylemiyorsun. 

5.  Bencilsin:  Kendin hakkında fazla düşünüyorsun. Dış görünüşün veya kariyerin senin için çok önemli. Bazen çok zengin bir adamla evlensen tüm sorunlarının çözüleceğini düşünüyorsun. Ancak iyi bir eş bütün günü kendi hakkında düşünerek geçirmez, evde yapılacak bir sürü iş vardır, özellikle de çocuklar doğduktan sonra.

6.  Kendine güvenin yok:  Kendinden daha iyisini arıyorsun: daha iyi görünen, daha iyi bir aileye sahip, daha iyi bir işe sahip birini. Bu yüzden asla hazır hissetmiyorsun.

Yazının özeti kısaca böyle. İlginç bir nokta ise bu yazının haklarının ABC kanalı tarafından senaryo için satın alınmış olması. İlk okuyuşta insanı sinirlendiren bir yazı gibi görünüyor. Ancak biraz düşününce özellikle bencilliğin bu çağın hastalığı olduğunu ve kendi etrafımda da birçok bencil kişi bulunduğunu anımsıyorum. Kendine güven sorununun da önemli olduğunu düşünüyorum. Hak verdiğim yerler olsa da bu yazı sadece kadın odaklı. Adeta erkekleri bir fabrikadan çıkmış tek tip insanlar gibi gösteriyor. Siz ne düşünüyorsunuz?


Dipnot: McMillan, Mad Men dizisinin senaristi.

6 yorum:

Fatoş dedi ki...

Ben, benim istediğim gibi beni seven birini bulamadığım için evlenmiyordum..

Yüreğini bana hediye eden, düşkünlüğüme şımarıklıkla değil olgunlukla cevap veren birini bulamadığım için evlenmiyordum.

Karşılaştığım erkeklere belki de kendimi tamamen teslim etmediğim için evlenmiyordum.

Güvenmediğim için evlenmiyordum.

Aslında belki de evlilikten korktuğum için ve belki de zamanı henüz gelmediği için evlenmiyordum...

İçtenlik çok önemliymiş onu öğrendim. Hislerimi söylerken mırın kırın etmemek gurur yapmamak çok önemliymiş...

Birbirinin kıymetini bilenler evlensin. Gerisi kalsın..

Şuan hayatından çıksa ne olur sorusunun cevabı olarak; bir iki güne geçer diyenler evlenmesin..

Birisi bir yazı yazmış, fikirlerini belirtmiş.. Bence'lerden bahsetmiş: tek yanlı olur elbette... Ama yana değil söylenene takılalım...
Tracy McMillan kızgınsın demiş, haklı... Bir çoğumuz bir önceki kızgınlıklarımız yüzünden ya da başka sorunlarımız yüzünden sevgililerimizi bilmedikleri sebeplerden dolayı cezalandırıyoruz. Çat çat çat cevap veriyoruz, sürekli elimizde kalkan savaşıyoruz.. Kim ister savaşan kadını.. Erkekler munis kadın sever.....Liste uzar gider...

Yüzleşelim hepimiz kendimizle ve eleştiriye kulak kapatan yanımızla... Birbirimizin sesine kulak verelim..

Yazıyı erkek yazmış demeden acaba haklı olabilirler mi diyerek...

Selamlar, saygılar,
Tavuk.

BBÖ dedi ki...

Haklısın, içten yorumların için teşekkür ederim. İnsan kendini eleştirmek yerine karşısındakinde sorun bulmayı çok seviyor, oysa bazen kendine dönüp bakması gerekiyor. McMillan'ın yazısı o açıdan bir değer taşıyabilir. Sevgiler.

BaSak dedi ki...

Bence cok yuzeysel bir yazi olmus. Nedenlerden bazilari bunlar olabilir ama bkesinlikle bunlarla sinirli oldugunu dusunmuyorum. Ayrica yazarin mantigini izlersek ayni alti madde neden bosandin sorusuna da cevap olabilir, sadece evlenmek onemli degil, mutlu bir sekilde evliligi goturebilmek de onemli.

BBÖ dedi ki...

Bence de bu yazıda bahsedilenler her kadını tarif etmiyor. İnsanın istediği ilişkiyi kuramamasında birçok başka etken var.

Ancak yine de son iki madde benim özellikle ilgimi çekiyor. Kariyerinde başarılı, akıllı kadınlar kendilerine güvenleri olmadıkları için olmayacak kimselerle ilişki kuruyorlar. Başka bir nokta da kimseyi kendine yeterli görmemek ve bunun suçlusu olarak hep karşı tarafı görmek.

Kadınlara saldıran bir tarafı olduğu için rahatsız edici bir yazı, öte yandan sorunları genelde karşı tarafta aramaya meyilli olduğumuz için de bu bakış açısıyla farklı.

Unknown dedi ki...

ben evliyim ama bekar arkadaşlarıma baktığımda bu 6 özellikten en az birini görüyorum.Yazar çok iyi saptamış tebrik ederim.Doğruyu söylemiş her ne kadar hoşuna gitmeyenler olsa da..

Sheydosh dedi ki...

Kadın olmak zor iş. Öyle ki, kişi hangi toplumda olursa olsun erkeğin evliyken bir sevgilisi olması yahut sevgilisine evliliği düşünmediğini söylemesi sıradan ve normal karşılanabiliyor. Ama kadın öyle değil yazık ki. Bu yüzden evlilik için gerekli kriterleri, erkekten fazla sağlaması gerek. Birkaç madde var ki zaten o kategorideki kadınların evlilik temelli olduklarına inanmıyorum ben. Hoppalar en güzel örnek mesela. Bunun dışındaki saptamalar fena değil. Zira eskiden gelinlik kızlar, evlenene dek hal ve hareketlerine özellikle dikkat ederlermiş. Bu böyle gelmiiiiiş, böyle gider. =)