12 Kasım, 2011

337 - Tüm Zamanların En Kötü 10 Bilgisayar Virüsü

Cumartesi, Kasım 12, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Howstuffworks.com en kötü bilgisayar virüsleri konusunda bir liste hazırlamış, kısaca göz atalım:

10. Melissa

Microsoft Word'ün içine gizlenen bu virüs e-posta eklentisi ile birlikte geliyor. Word dosyası açıldığında kişinin en çok irtibat kurduğu 50 kişiye yollanarak yayılıyor. 1999 yılında oluşturulan virüs nedeniyle yaratıcısı 20 aylık bir hapis cezasına çarptırılmış. Melissa ismi ise Florida'daki bir egzotik dansçıdan kaynaklanıyor.

9. ILOVEYOU

2000 yılında temel olarak yine e-posta ile yayılan ILOVEYOU ortaya çıkmış. Bu seferki kaynak Filipinler. E-postanın başlığında bunun gizli bir aşık tarafından geldiği yazılı. Virüs internetten .exe uzantılı bir dosya indirerek bu dosyayı çalıştırıyor ve kullanıcının gizli bilgilerini virüsü oluşturan kişiye mail atıyor. Virüsü kimin yazdığı konusunda çeşitli fikirler olsa da tam kesinliğe kavuşmamış.

8. Klez

2001'in sonlarında yine e-posta yoluyla gelen ve kendisini kişinin adres defterindeki kullanıcılara yollayan Klez virüsü ortaya çıkmış. Bu şekilde yayılmak bir yana, mailin kimden geldiğine dair olan bilgiyi de değiştirebiliyormuş. Bazı durumlarda antivirüs programını devredışı bırakıp virüs uzaklaştırıcı program kılığına bile bürünebilmeyi başarmış.

7. Code Red ve Code Red II

Windows 2000 ve NT'de bulunan bir boşluktan faydalanan bu virüsler 2001 yazında ortaya çıktılar. Code Red, Beyaz Saray'a DDoS saldırısı gerçekleştiriyormuş, yani bu virüsü taşıyan tüm bilgisayarlar aynı anda Beyaz Saray'ın sunucularına saldırıyorlarmış. Code Red II ise bilgisayarı kullanıcının hakimiyetinden çıkarıyor ve virüsü yazan kişinin istediği hareketleri yapmasına olanak sağlıyormuş. 

6. Nimda

Admin'in tersten okunuşu olan Nimda da 2001 yılında piyasaya çıkmış. Zamanın en hızlı yayılan virüsü olan Nimda sadece 22 dakikada haber verilen saldırılar listesinin bir numarasına yerleşmiş. Asıl hedef evde kullanılan kişisel bilgisayarlar yerine sunucular. Bilgisayarı kullanmakta olan hesabın yönetimsel özelliklerine göre (sınırlı veya yönetici) virüsü oluşturan kişinin bilgisayarı yönetme kapasitesi de belirleniyormuş. 

5. SQL Slammer/Sapphire

2003'ün başlarında bir sunucu virüsü daha ortaya çıkıyor ve beklenmeyen saldırısı ile birçok önemli sisteme zarar veriyor. The Bank of America bankasının ATM sistemi çöküyor, Seattle'daki 911 hatları zarar görüyor ve Continental Havayolları birçok uçağı elektronik bilet problemleri yüzünden iptal etmek zorunda kalıyor. 

4. MyDoom

Virüsün bulaştığı bilgisayarlar arama motorlarına devamlı olarak arama isteği gönderdiklerinden Google gibi arama motorları zor durumda kalmış, bazıları ise çökmüş. 2004 yılında yayılan virüs her 12 e-postanın 1'inde bulunuyormuş. 

3. Sasser ve Netsky

17 yaşında bir Alman tarafından üretilen virüsler çoğu zaman olduğu gibi Windows'un bir açığını yakalamış. E-posta yolunu tercih etmeyen Sasser virüsü hedef olarak diğer bilgisayarları rastgele IP adresi arayarak buluyormuş. Bilgisayarın açma-kapama düğmesinin kapatmak için işe yaramamasını sağlıyor, böylece kullanıcıyı fişi çekmek zorunda bırakıyormuş. Netsky ise e-posta ve ağlar yoluyla çoğalmış. 

2. Leap-A/Oompa-A

Virüslerin çoğu Windows'u hedef alır. Apple'ın güvenliği, donanım ve yazılımı aynı anda kendisinin üretmesi ve böylece sistemi dışarıya kapalı hale getirmesinden kaynaklanır. Ayrıca Windows'lara virüs üretmek daha çok kullanıcıya virüs bulaştırmak demek olduğundan genelde bu yol tercih edilir diyebiliriz. Ancak 2006'da Mac işletim sistemi de virüs darbesi aldı. iChat sohbet programını kullanarak yayılan virüs, kullanıcının iletişim listesindekilere kendini kopyalayarak çoğaldı. Bu virüs büyük bir zarara yol açmadı ancak Mac'lerin de tamamen güvenli olmadığını gösterdi.

1. Storm Solucanı

Birçok farklı adı bulunan bu virüs 2006 yılında yayılmaya başladı. Truva atı olan virüsün bazı versiyonları, bulaştığı bilgisayarları virüsü yazan kişinin uzaktan kullanımına açıyor. E-posta yoluyla yayılan virüs, postaya tıklandığı an indiriliyor. Virüs 2008'de tekrar ortaya çıkmış. "Avrupa'daki fırtınada 230 kişi öldü" veya "Çin'de ölümcül deprem" gibi başlıklar ile gelen postalar bu virüsün yayılmasında yardımcı olmuş. 

0 yorum: