22 Kasım, 2011

343 - Antik Yunan Heykelleri Renkliymiş!

Salı, Kasım 22, 2011 Gönderen Berna Arslan , , , , , 1 yorum

Bu benim için oldukça şaşırtıcı bir haber oldu. Yıllardır gördüğümüz beyaz Antik Yunan heykelleri aslında parlak renklere boyanırmış. Yıllar içinde renklerini kaybettiklerinden herkes orijinallerinin de renksiz olduğunu düşünüyordu. Aynı zamanda renksiz olduğunu düşündüğümüz tapınaklar da boyalıymış. Zaman içinde beyazlaşan heykellerin hangi renklere boyandığını bugünkü teknoloji ile söylemek mümkün. Aşağıdaki resim biraz hayalkırıklığı yaratabilir, ama gerçek heykellerin zamanında böyle göründüğü düşünülüyor:


Tablolar için de kullanılan bir ışık tutma tekniği ile fırça darbeleri ve yüzeydeki farklılıklar görülebiliyor. Aynı teknik heykellere uygulandığında, farklı renkler farklı oranlarda solduğu için ve bazen alt katmanlardaki boyalar üsttekiler tarafından daha fazla korunduğu için, detaylı örüntüler görülebiliyor. 

Başka bir teknik ise ultraviyole ışığın kullanılması. Organik bileşenlerin florasan ışık gibi parlamasını sağlayan ultraviyole ışınları, heykellerin üzerinde kalmış çok az miktardaki pigmentlerin parlamasını sağlayabiliyor. Bu teknikler ile desenler belli olsa da, heykellerin hangi renklere boyanmış olduğu sorusu da önem taşıyor.

Yıllar renkleri soldursa da, renkleri oluşturmak için kullanılan bitki ve hayvanlardan veya taş ve kabuklardan elde edilen pigmentlerin hikayesi yine ışık yardımıyla bulunabiliyor. Kızılötesi ve X ışınları sayesinde boyaların hangi maddelerden oluşturulduğu ve böylece aşağı yukarı ne renk oldukları çözülüyor. Bu bilgi, hangi dalgaboylarının ne kadar emildiği gözlemine dayanıyor.

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde İskender Lahdi adlı çarpıcı ve önemli bir eser var. İşte bu eserin bugün bildiğimiz halinden bir bölüm:


Bu da gerçekte olduğu düşünülen hali:

Yoksa Antik Yunan'lılar o kadar da zevkli değil miydi?

Bu bilgi Antik Yunan'ı hayal edişimizi tamamen değiştirebilir. Heykel ve tapınaklar bir yana, o zamanda yaşamış insanların bile genelde beyaz giyindiğini düşünüyorduk. O dönemi konu alan film ve dizileri gözünüzün önüne getirirseniz beyazın hayalimizdeki Antik Yunan'daki hakimiyetini farkedeceksiniz.

1 yorum:

sauron dedi ki...

o günün moda anlayışını bu günkü şartlarda değerlendirirsek belki zevkli değillermiş gibi görülebilir bazı kişilerce. Ama bence öyle değil. O zaman için son derece güzel bir renk ve şekil tarzı. Ben beğendim.