04 Ocak, 2012

357 - Evden Çalışmanın Kötü Tarafları

Çarşamba, Ocak 04, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 3 yorum

"Evden çalışıyorum" diyen kişiye imrenmemek mümkün müdür? İster yatar, ister kalkar. Rahat giyinir, isterse mola verir, oyun oynar. Peki evden çalışmak gerçekten bu kadar harika mı? Ben size söyleyeyim: hayır!

İnternetten öğrendiğime göre hiçbir şeyde olmadığı gibi bu konuda da böyle düşünen bir tek ben değilim. "Evden Çalışmanın Karanlık Tarafı" adlı yazısında Frederic durumu çok başarılı bir şekilde özetliyor. Aşağıda onun ve benim dikkatimi çeken noktalarla ilgili yorumlar bulacaksınız. Fikirlerinizi beklerim:
Evden çalışıyor olsan bile, profesyonel görünmek önemlidir.

1. Çalışma zamanlarının belirsiz olması

Belirsizlik insanı çok da mutlu eden bir şey değil. Bir programımız olmadığı sürece tembel ve düzensiz olmaya eğilimliyiz. Eğer bir çalışma programınız yoksa dikkatinizin dağılması ve başka işlerle meşgul olmanız an meselesi. Tabii ki evden çalışanlar için çalışma programı düzenli bir işte çalışanlara nazaran daha rahat olabilir. Örneğin her gün işe başlama saatiniz 8 buçuk-9 değil de 10 olabilir. Fakat mutlaka bir programınız olmalı.

2. Erteleme
Aslında başka bir iş yapman gerekirken yaptıklarınla başaracaklarının sınırı yok.

Aslında erteleme evde çalışmaktan kaynaklanan bir özellik değil ama yine de bir etkisi olduğunu zannediyorum. İngilizce'de 'procrastination' adı altında geçen erteleme kavramı yapılması gereken işlerin sürekli olarak ileri bir tarihe ertelenmesine karşılık geliyor. Tabii bu dönemde yapılmaması gereken ne kadar iş varsa bir anda çekici hale geliyor, örneğin evi temizlemek, bilgisayarınızdaki dosyaları düzenlemek gibi. Erteleme alışkanlığı ucu açık, belirsiz bir iş yapmaktan veya mükemmeliyetçilik yüzünden bir işe başlayamamaktan da kaynaklanabiliyor. 

3. Hareket eksikliği

İşiniz bilgisayar başında. Kendinizi kaptırırsanız saatlerce hareketsiz oturabilirsiniz. Bir de faturaları internet üzerinden ödüyor, hatta yemeğinizi veya yemek malzemelerinizi internetten sipariş ediyorsanız. Yeterince hareket ettiğinize emin olmak için de bir program yapmak şart. Örneğin her sabah çalışmaya başlamadan önce evden dışarı çıkıp yürüyüş veya koşu yapmak faydalı olabilir.
Sen şanslısın, evden çalışıyorsun.
4. İletişim eksikliği

Evden çalışmak = İş arkadaşı eksikliği. Arkadaşlarınızı görmek için zaman ayırmak ve plan yapmak şart!

5. Cabin Fever sendromu

Bir mekanda uzun süre kalmaktan ötürü duyulan sıkıntıları özetleyen bir sendrom. Bunlar arasında aşırı uyuma, paranoya, yağmurda/karanlıkta bile birden dışarı çıkma arzusu, unutkanlık bulunuyor. Bu sıkıntılardan kurtulmak için DIŞARI ÇIKMAK gerekiyor. Doğayla iletişim haline geçmek iyi geliyor. Evde kaldıkça evin insanı içine çektiği söylenir. Teknolojinin gelişmesi de bunu desteklediğinden dikkatli olmak şart. 

Evden çalışmak harika demeden önce bir kez daha düşünün. Elbette olumlu tarafları çok, ama disiplin normal bir işe göre çok daha fazla şart. Ve bu disiplin içinizden gelmek zorunda...

3 yorum:

dayatmalarda kayboluş dedi ki...

ben yaklaşık 12 yıldır evden çalışıyorum hnüz bu sendromlara rastlamadım.. acep bende eksiklik mi var???

BBÖ dedi ki...

Ne kadar güzel, demek ki düzgün bir program oturtup disiplin sağlamayı başarmışsınız.

Adsız dedi ki...

süper