17 Ocak, 2012

364 - Doğal Doğum Hakkında

Salı, Ocak 17, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , , yorum yok

Henüz çocuk sahibi olmamış ve doğuma tanık olmamış kişilerin aklında (ben de bu gruba dahilim) doğum, filmlerde gördüğümüz üzere bir anda sancılarla başlayan, hamilenin hastaneye hemen yetiştirilmesi gereken, stresli, bol bağırış-çağırışlı bir aktivitedir. Aslında doğum böyle değil!

Doğum, bazen saatlerce sürebilen, sancılar çok sıklaşmadıkça kadının hastane yatağına bağlı olmak yerine evinde, bazen ayakta gezinerek bu süreci daha iyi atlatabileceği bir durum. Biliyorsunuz, ülkemizde sezaryen oranları olması gerektiğinden çok daha yüksek. Bunun en büyük sebebi doktorların kolay yolu seçerek sezaryeni tercih etmeleri. Doktorlar neden sezaryeni tercih ediyor diye bakarsak, öncelikle planlı bir şekilde yapıldığı için "doğumun" hangi gün ve saatte yapılacağı belirli oluyor. Bu da büyük bir kolaylık sağlıyor. 

Ayrıca, doktorların doğumu normal bir süreç gibi değil de adeta bir 'kriz yönetimi' gibi algıladıkları da eleştiriler arasında. Sezaryen yöntemi Türkiye'de gittikçe yayıldı, bunun sonucunda hamileler de normal doğumdan korkmaya ve sezaryeni tercih etmeye başladılar. Bunun bir tercih meselesi haline gelmesi bile başlı başına tartışılacak bir konu.


Doğal doğumu destekleyen bir girişimci tarafından başlatılan bir proje var, adı "Pozitif Doğum Hikayeleri". Bu hikayelerde doğal doğum yapan kadınların deneyimleri ve bu sürece nasıl hazırlandıkları anlatılıyor. 

Önemli olan, her hamile hanımın doğum hakkında araştırma yapıp bilgi sahibi olması ve kararlarını bilinçli bir şekilde verebilmesi. Doğal doğum ile ilgili şu kaynaklardan faydalanabilirsiniz:

Pozitif Doğum Hikayeleri:  http://blogcuanne.com/tag/pozitif-dogum-hikayeleri/
Doğal Doğum:  http://www.dogaldogum.com/
Öğrenilmiş doğum korkuları:  http://www.dogaldogumklinigi.com/ IcerikDetay.aspx?id=260

0 yorum: