20 Ocak, 2012

366 - Ojeler sağlığınıza zararlı olabilir

Cuma, Ocak 20, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , , , , , 2 yorum

Maalesef çağımızda yiyip içtiklerimiz, giydiklerimiz, kullandığımız teknoloji ürünlerinin sağlığımıza olan zararlarını düşünmek zorunda kalıyoruz. Gazetelerde, televizyonlarda sürekli olarak çevremizdeki kanserojen etkenlerden bahsediliyor. 


Bu aralar çeşitli renk ojeleri denemeye sardım ve küçük çapta bir koleksiyonum oluştu diyebilirim. Üzücü olan ise ojelerde de bu tip zararlı maddeler olduğunun söylenmesi. Ojenin içinde zararlı olan formaldehit, toluen ve ftalat bulunduğu söyleniyor. Bu maddeleri ayrıntılı bir biçimde incelersek, durum şöyle: 

"Ftalat", genellikle esneklik, sağlamlık ve transparanlık amacıyla plastiklere ekleniyor. Çocukların oyuncaklarına da eklendiklerinden çocuklar için de risk taşıyor. Plastik eskidikçe, bu madde ortama salınıyor. Ftalat, birçok kozmetik ürününde bulunduğundan dolayı, kadınlar riskli bir grubu oluşturuyor. 1994 ve 2010 yıllarında yapılmış olan iki araştırmaya göre ftalata maruz kalma ile meme kanserine sebep olan hormon değişimleri arasında bir ilişki bulunmuş.

"Toluen"e gelirsek, benzenden çok daha az zararlı olduğu için kullanılması tercih ediliyormuş, ancak solumasının zararlı olduğu belirtiliyor. 

"Formaldehit" daha önce de zararlı olduğunu duyduğum maddelerden biri. Kanserojen madde olarak tespit edilmiş. 

Bu 3 maddeyi içermeyen ojelere "Big 3 Free" deniyor. 



Kendi iddialarına göre Essie, Inglot, China Glaze, OPI gibi markalar bu 3 maddeyi de ojelerinde kullanmıyor. En önemlisi ise ülkemizde en çok bulunan Flormar, Pastel, Golden Rose, Alix Avien, Gabrini gibi firmaların ne kullanıyor olduğu. Pastel'in web sitesinde bu maddeleri kullanmadığı belirtiliyor. Diğerlerinin sitelerinde buna dair bir bilgi bulamadım. Demek ki elimizde sadece Pastel kaldı.

Alternatif olarak su bazlı ojeler kullanmak da mümkün. Örneğin Nail Trick ojelerini tırnaktan çıkarmak için aseton kullanmanıza gerek yok, sadece soyarak çıkarıyorsunuz.

Son olarak hamilelerin zararlı madde içeren ojeleri kullanmamaları öneriliyor. Maalesef sevdiğimiz bir şey daha zararlı çıktı. Oje alırken dikkatli olun!



Kaynaklar:
(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Phthalate#Health_effects

(2) http://www.tipsonhealthyliving.com/health-and-wellness/nail-polish-is-bad-for-you-heres-why
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Toluene#Toxicology_and_metabolism


2 yorum:

Unknown dedi ki...

Kızlar Catherine Arley ojelerini mutlaka deneyin. Mutlaka! Yıllardır kullanıyorum. Bir ara bulamıyordum. Şimdi online alıyoruz. Firmanın kendi web sitesi üzerinden alıyoruz. Kanserojen içermiyor, içeriğinde DBP, Toluen vs yok. Firmadan bir blogger resmi ayzı alıp yayınlamış.Onu okuyunca şimdi daha çok seviyorum ojemi. Zararlı hiçbir madde yok. O kadar güzel bir kıvamı var ki tek katta çift katta süpperr netice. Hemen kuruyor. http://www.catherinearley.com a bakın derim. Youtube a bakın, googleda renklerine blogladan daha iyi bakabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Farmasi yi duydunuz mu? Artık Türkiye de bi firma daha var güvenle ürünlerini kullanabileceğimiz :) Dr Cevdet Tuna'nın Altın Kurallarına bakın derim. Sevgiler :)