05 Mart, 2012

378 - Amerika'nın Keşfinin Gerçek Hikayesi

Pazartesi, Mart 05, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , , , yorum yok

Amerika'nın kaşifi sayılan Kristof Kolomb, aslında Amerika'yı keşfettiğini bilmiyor, buranın Hint adaları olduğunu zannediyormuş. Ayrıca Kolomb'dan daha önce Amerika kıtasına ulaşanlar olduğu biliniyor. Bu kişilerin en başında Amerikan yerlileri gelirken, daha sonra bahsedeceğim üzere Vikinglerin de Amerika kıtasına ayak bastıkları düşünülüyor. Kolomb'un önemi ise bu kıtanın varlığına Batı uygarlığının dikkatini çekmesinden kaynaklanıyor.

1502 ve 1504 yılları arasında Amerigo Vespucci'nin gezi günlükleri yayımlanıyor. Bu günlükleri okuyan Alman haritacı Martin Waldseemüller Amerika'nın bir Hint adası olmadığına ve kendi başına bir kıta olduğuna kanaat getirip, bu fikri yansıttığı bir dünya haritası oluşturuyor. Yeni kıtaya Vespucci'nin isminin Latince'deki hali olan Americus'tan esinlenerek America ismini veriyor. Bu harita "America" ismini gösteren ilk harita olduğu için de oldukça ünlü.

Waldseemüller'in 1507 tarihli haritası

İngilizler, Amerika'nın keşfinde Kolomb'un rolünü ciddiye almayıp Venedikli John Cabot'nun adını ön plana çıkarmışlar. Ama Cabot, Amerikan tarihinin ulusal bir figürü haline gelemediğinden, Amerikalılar Kolomb'u tercih ediyor. Bunda Kolomb'un Hristiyanlığı yaymasının da büyük etkisi olmuş olabilir.

Kuzey Amerika'ya ayak basan ilk Avrupalı olarak nitelendirilen Leif Ericson, aslında Kolomb'tan 500 yıl önce Amerika'yı keşfetmiş. Ericson'un 970'lerin sonlarında doğduğu düşünülüyor. Heykeli 1887'de Boston'a dikilmiş.
Ericson'un Amerika'yı keşfinin 1893 yılında resmedilişi

0 yorum: