16 Mart, 2012

385 - Brezilya fönü kanserojen


gelecekte bir gün dünya üzerinde yaşamış en aptal insanlar ilan edileceğiz

Bir ara fırsat siteleri Brezilya fönü ile dolup taşıyordu. O sayede saçları uzun süreli düzleştirme yöntemi olduğunu öğrendiğim Brezilya fönünün sağlığa zararlı olup olmadığı da tartışılan bir noktaydı. Eğer aranızda bu yöntemi kullanmayı düşünenler varsa hemen vazgeçsin, çünkü uygulamada kullanılan solüsyon yüksek derecede formaldehit içeriyor ve bu yüzden kanserojen. Solüsyondaki formaldehit miktarının vücudun tolere edebileceğinden 42 kat daha fazla olduğu söyleniyor.

Kanada'da yasaklanan ürün, ABD'de de kanserojen olarak etiketlenmiş, ama ilginç bir şekilde raflardan indirilmemiş. Türkiye'de ise bir gelişme olduğundan pek emin değilim. O yüzden çevrenizi de bu konuda bilgilendirirseniz faydalı olacaktır. Brezilya fönü, bu işlemi uygulayan kuaförler için de büyük bir tehlike arzediyor. 

Son zamanlarda formaldehit içermediği söylenen ürünler de piyasaya sürülmüş, ancak bu ürünlerin içerdiği bazı maddeler ısınınca formaldehit açığa çıkarıyormuş. Tavsiyem her türlüsünden uzak durmak.

Kaynak burada.

7 yorum:

Berlin'in Nar Çiçeği dedi ki...

Gerçekten kadınların değişiklik adına yaptıkları şeyler bazen hiç de hoş olmayan sonuçlar doğuruyor. Güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş...

BBÖ dedi ki...

Umarım hem kadınlar hem de kuaförler bu konuda bilgilenir.

Adsız dedi ki...

merabalar ben bir kimyacıyım ve bir konuda bilgimi paylaşmak istedim.söylediğiniz belki bu işlemde kullanılan malzemelerde yapılan sahteciliktendir yoksa gerçek koşullarda yapılan bu işlem zarar deil saça çok yararlıdır brezilyadan getirilen özel bir madde olan keratin saçın hammaddesi olup uygulanan saça oldukça faydalıdır.bu işlemde en fazla zararı uygulanan sıcaklık verir saçın nemini eksilttiğinden ancak keratin beslemeye devam edeceğinden çok büyük problem oluşturmaz.Türkiye de çok fazla denetimsiz kuaför olduğundan uyarınız yerini bulur umuyorum.

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Ben keratinden değil formaldehitten bahsetmiştim ana nokta olarak. Siz kimyacı değil de kuaför olmadığınızdan emin misiniz? Saçın üzerine bu kadar odaklanmış olmanız beni şaşırttı.

Adsız dedi ki...

Uzun yıllardır ünlü bir kozmetik firmasının şampuan formülasyonları üzerinde çalışıyorum saçla bu kadar ilgili ve bilgili olmam bu yüzden (: mesleğimi çok severek icra ediyorum bu nedenle olur olmadık yerlerde gördüğüm her bilgiyi! düzeltme ya da bilgiye katılma ihtiyacı duyuyorum.formaldehit kimyanın her türlü alanında çok yaygın olarak kullanır hatta evlerimizdeki dişmacunlarının birçoğunda bulunmaktadır ancak ortamı oluşturmadığınız sürece hiçbir kimyasal madde zararlı değildir.Brezilya fönünde de keratinin içine karıştırılmış ,yüksek oranda su içeren formaldehit ancak çok yüksek sıcaklıkta ortaya çıkar ve solumanız halinde kanser riski oluşturur.yani yine hammaddenin ucuzuna kaçan denetimsiz kuaförlerin sahteciliğinden kaynaklanmaktadır.uzun bir yorum oldu ama son olarak keşke bilgilerimiz, önyargılarımızı altedebilse birgün sevgiler ...

BBÖ dedi ki...

Tekrar merhaba,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, ancak olur olmadık yerlerde demeniz hoş değil. Yazıları yazarken birçok yerli yabancı kaynak tarayarak yazıyorum ve brezilya fönü konusundaki kaynakların çoğu bu yöndedir incelerseniz. Ayrıca formaldehit, örneğin oje içinde de bulunduğundan insanların bu konuda da endişeleri vardı.

Bu ürünleri kullananlar biziz, yani "kimyacı" olmayanlar. Ama zararlı olup olmadığını tartışanlar da yine bizler olmalıyız, çünkü para kazanma amacıyla üzerlerinde oynanan oyunları eleştirebilecek olanlar yine kullanıcılardır.

Bu blogda her zaman bilgi önyargının önünde olmuştur, keşke siz de bunu bilseydiniz.

Unknown dedi ki...

çok teşekkür ederim bilgilerinizi paylaştığınız için.kızım yaptıracaktı araştırıyoruz ablası da dr. kesin yaptırmayın dedi ama bir yanım da bir şey olmaz ya da çok zararlı mıdır diye gidip geliyo.çünkü sürekli saçlarını yüksek ısıda düzleştiriyo yakmaktansa bir kez brezilya fönü yapalım diye düşünüyoruz bir anneden sevgiler