21 Nisan, 2012

403 - Halk Kütüphaneleri


Amerikan filmlerinde bolca görmüşsünüzdür, bir konuyu araştırmak isteyen kişi kütüphaneye gider, kendini kitapların içinde kaybeder, fotokopi çeker vs. Hatta çoğu zaman internetten araştırma yapmaz da kütüphaneye gider (sonuçta daha çekici oluyor kütüphane sahneleri). 

Peki sizin de canınız kütüphaneye gitmek isterse ne yapacaksınız? Sonuçta kitaplar o kadar pahalı ki neden Türkler kitap okumuyor diye sormak bile anlamsız. Şehrinizde dolaşırken gözünüze hiç kütüphane çarptı mı? İstanbul'da benim gözüme çarpmadı, bir tek Bursa'da halk tarafından yoğun olarak kullanılan güzel bir kütüphane görmüştüm. 

Bu sebeple biraz araştırdım. Üniversite kütüphanesi hariç hiçbir kütüphaneye gitmedim, bu yüzden sizin bildikleriniz, gittikleriniz varsa yorum olarak eklerseniz sevinirim


Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız, öncelikle yardımınıza İstanbul Kütüphaneleri adlı web sitesi koşuyor. Bu sitede halk, üniversite, çocuk kütüphaneleri gibi bir seçim yaptıktan sonra istediğimiz ilçede veya genel olarak İstanbul'da varlığını sorguluyoruz. Hakkında daha fazla bilgi almak istediğiniz kütüphanenin adının üzerine tıklıyor ve ne tip kitaplar içerdiğini (örneğin ilköğretim, çocuk, genel) inceleyebiliyoruz. İletişim bilgileri de verilen kütüphaneleri arayarak veya web sitelerini ziyaret ederek daha fazla bilgi almak mümkün.

Diğer illerdeki kütüphaneleri görmek isterseniz Kütüphaneleri Seviyorum adlı site hizmet sunuyor. Muhtemelen eksik bir liste, ama şu adreste illere göre kütüphaneleri görebilirsiniz.

5 yorum:

sıradan biri dedi ki...

merhaba,
yine çok güzel bir noktaya değinmişsin teşekkürler. istanbul'da harbiyede bir kütüphane görmüştüm güzel manzaralı ama adını unuttum. bursa'daki setbaşı kütüphanesini kastediyorsan eğer; gerçekten çok güzel bir kütüphane. henüz 2 aydır burada yaşadığım için içini görme fırsatım olmadı ama ilk fırsatta gideceğm.

BBÖ dedi ki...

bursa'da gördüğüm şehrin içinde halk tarafından kullanılan bir kütüphaneydi, ama ismini bilemiyorum. bursa güzel şehir zaten =)

dw dedi ki...

ankara da milli kütüphane var.
üniversitelerin dışında benim gördüğüm en güzel yer.

septegram dedi ki...

bende Aydındayım.Üniversite,halk kütüphanesi olmak üzere iki kütüphanemiz var. Halk kütüphanesi tadilatta uzun süreden beri,Çocuk kütüphanesinde hizmet veriyor kısa bi süre için. ikisinide gördüm sık sıkta orda bulunuyorum,sınav sebebiyle.İzlenimlerim halk kütüphanesi küçük ve yetersiz,çalışanları kütüphanede olduklarından habersiz birinin onları sessizliğe davet etmesi gerekiyor:)bayan çalışan ise çok kaba biri. O filmlerden zerre eser yok:)Üniversite kütüphanesi daha kapsamlı,çalışanlarda nerede olduklarının bilincinde görünüyor:)

BBÖ dedi ki...

çok teşekkürler yorumun için, çalışanları sessizliğe davet etmek fenaymış =)