10 Mayıs, 2012

413 - Y nesli

Perşembe, Mayıs 10, 2012 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Dahil olduğum nesile dair yazı yazmaktan hiç bıkmayacağım gibi görünüyor. "Bumerang Nesli" ve "Neslimiz Neden Mahvoldu" yazılarıma göz atabilirsiniz.

Y nesli diye tabir edilen insanlar aynı zamanda Milenyum neslini de meydana getiriyor. Y neslinin tam nerede başlayıp nerede bittiğine dair ayrı fikirler olsa da; 70'lerin ortalarında, 80'lerde ve 90'lar ile 2000'lerde doğanların bu nesle ait olduğu düşünülüyor. Ergenlikten yetişkinliğe geçişin geçmiş nesillere göre daha geç olduğu bu nesle aynı zamanda Peter Pan nesli de deniliyor. 

Bir Y nesli çocuğu...
İlk adımlarını atıyor. / Bağımsız yaşamaya doğru ilk adımlarını atıyor.
Peki bu nesle ait insanların ortak özellikleri ne?

1. Teknoloji sever: Teknolojiyle büyüdükleri için işleri daha kolay ve etkili bir biçimde yapmak için teknolojiye güvenirler. 7 gün 24 saat bağlantı halindedirler. E-posta ve kısa mesaj ile iletişim kurmayı yüzyüze konuşmaya tercih ederler. 

2. Aileye değer verir: İş hayatı ile iş dışındaki hayat arasında bir denge kurmak isteyen Y nesli, ailesiyle kaliteli zaman geçirmek ister, bu yüzden iş yüküne dikkat eder. Bu fikirleri eski nesiller tarafından şımarıkça veya disiplinsiz olarak görülebilir.

3. Başarı odaklı: Aileleri tarafından desteklenmiş ve biraz da şımartılmış olan bu nesil, kendine güvenli ve başarı odaklıdır. Otoriteye meydan okuyabilir, anlamlı işlerde çalışmak ister.

4. Dikkat çekmek ister: Özellikle iş hayatında geri bildirimlerden faydalanır ve kendisinden üst seviyede birinden tavsiye almanın faydalı olduğunu düşünebilir.

5. Dikkati çabuk dağılır: Klasik ders ortamında dikkat süreleri kısadır. Daha etkileşimli öğrenme ortamlarını tercih eder.

X nesli, Y nesli vb. gibi kavramlar aslında Amerikan kültürüne ait. Ancak ülkelerin tarihleri belli büyük süreçlerde çakışırsa -örneğin I. Dünya Savaşı- nesiller arası davranış benzerlikleri de görmek mümkün oluyor. Özellikle de herkesin ve neredeyse her tür bilginin internet üzerinden ulaşılabilir olduğu günümüzde internet erişimi olan insanlar arasında bazı benzerliklerin olması çok daha anlaşılır.

Bakalım bundan sonraki Z nesli ne tür özellikler taşıyacak, siz ne dersiniz?


Kaynak: http://legalcareers.about.com/od/practicetips/a/GenerationY.htm, http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Y

0 yorum: