16 Mayıs, 2012

414 - Modern sanatı anlamak

Çarşamba, Mayıs 16, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , 3 yorum

"Modern sanat" kavramı birçok insanın tüylerini diken diken ediyor, çünkü çoğu zaman bir eserin karşısında ne hissedeceğimizi, ne düşüneceğimizi ya da bu eserin neden meydana getirilmiş olduğunu bilemiyoruz.

Vice.com sitesinde sanat okulunda okumuş bir yazar bu konu hakkında "Rol yapmaktan bıktım: Sanatı 'anlamıyorum'" başlığıyla bir yazı yazmış. Kendi adıma konuşursam örneğin modern tabloların bazılarından hoşlanıyorum, bazılarına "bu ne şimdi böyle" diyorum. Bir de zamanında ünlü olmuş ama neden ünlü olduğuna anlam veremediklerim oluyor. Örneğin Josef Albers'in kareleri:

Bahsettiğim yazı birçok yorum alınca yazar, sanatı anlamak için ikinci bir şans veriyorum diyerek sanat öğrencisi Alex ile galerilere doğru yol almış. "Ne biçim şey bu" diyeceğiniz her eser için Alex'in açıklayıcı yorumları bulunuyor. Beni düşündüren ise bu yorumları bir sanat öğrencisinin yapabiliyor olması. Biz sıradan insanlar olarak eserlerin karşısına geçip "bu niçin yapılmış" diye merak etmeden duramıyoruz. 

Aşağıdaki fotoğraflar yazarın bir sanat galerisi gezisinden alınmış, birini beğendim desem yalan olur, sizin de yorumlarınızı bekliyorum. 
Sizce modern sanatı anlıyor musunuz, seviyor musunuz?



evet çok marjinalsin
napıyorsun teyzecim?

3 yorum:

vita dedi ki...

Rol yapmaktan bıkanın yazısını okumuştum. FB'dan bir arkadaşım paylaşmıştı. O turuncu kutuları gördüğümü hatırlamıyorum yalnız, dehşetmiş.

İlk olarak modern denmesini pek anlamıyorum. Yani 100 yıl sonra ne diyecekler buna, eski-Modern sanat mı olacak adı?

İkincisi, sanatta bazı şeyleri gerçekten anlamamak hadisesi olabiliyor. Başka bir arkadaşım zamanında atonal müzik vermişti, anlıyor gibi dinlemiştim falan. Hiçbir şey anlamamışımdır. Tıpkı Jimi-Woodstock'69'u anlamayıp bir sene kenarda köşede beklettiğim gibi. Sonradan neleri kaçırdığımın farkına vardım tabi. Hatadan döndüm. :)

Buradaki yazıda gösterilenlere gelince, ben de anlamıyorum pek. Bu sefer ama derin anlamlar içeren şeyler olduğunu da düşünmüyorum. Hata ediyor olabilirim, bu sanatı anlayanlar, anlayışla karşılar umarım. Belki bir gün anlarım.

Islak olduğunu yazmanın veya ters duran insana huni yerleştirmenin derin anlamlarını anlayan varsa yazsın lütfen.

Bunlar bir yana, yapabileceğim şu var; neyden anladığımı söyleyebilirim.

Monet - Study of a Figure Outdoors: Woman with a Parasol, facing left, 1886.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Claude_Monet_023.jpg

Anlamak konusunda bir başka yanı da, yine eskiden arkadaşımın ben caza girmeye çalışırken yaptığı yorumla doğrudan alakalı bence. Sen de zaten sormuş ve kulağından yakalamışsın bence işin sırrını. "Abi hoşuna gidenlerden başla, sonra bakarsın". Yukarıdaki linkini koyduğum resmi seviyorum ve anladığımı düşünüyorum. Turuncu kutularıysa sevdim ama derin bir mana içerdiğini, hatta bir düşünce bile içerdiği düşünmüyorum. Diğerlerine gelirsek, mehh...olmasalar da olur. Pek bir şey ifade etmiyor.

En sondaki teyzeyi de sevdim bu arada, yolunu kaybetmiş. Makaron kuryesi falan herhalde, yoldan geçerken sergiye de uğrayayım demiştir.

Adsız dedi ki...

hayır ben modern sanata artık bir anlam veremiyorum. bence artık sanatçılarda ilginç olsun, ilgi çeksin diye ne yapacaklarını şaşırdılar. özellikle bazı tablolara baktığımda can sıkıntısına öylesine bir şeyler karalamış olmalı diyorum...

BBÖ dedi ki...

İnternet üzerinden yapılan bir araştırmada genç insanların genelde empresyonist tabloları beğendiği gözlenmişti. Monet'nin tablosundan örnek vermen bana bunu hatırlattı. Ben de genelde o tip tabloları seyretmekten hoşlanıyorum.