09 Haziran, 2012

423 - Fazla oturmak sağlığa zararlı

Cumartesi, Haziran 09, 2012 Gönderen Berna Arslan 2 yorum

Ofiste oturarak çalışanlar, evden çalışanlar, emekliler, ev hanımları sözüm size. Hareketsizliğin sağlık için kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeni öğrendiğimiz ise şu: Uzun süre oturanlar, daha kısa süre oturanlara göre daha az yaşıyorlar!

Avustralyalı araştırmacılar TV veya bilgisayar başında uzun süre oturmanın kalp sorunlarını arttırdığını düşünüyor. 8800 yetişkin ile yürütülen araştırmada, katılımcılar altı yıl boyunca takip edilmiş. Günde 4 saatten fazla televizyon izleyen kişilerin diğer kişilere göre kalp-damar hastalıklarına yakalanma oranları daha yüksek. Aynı zamanda bu kişilerin herhangi bir nedenden ölme oranları da diğer gruba göre yüzde 46 daha yüksek.

İlginç bir bulgu ise sadece egzersiz yapmanın da yetmiyor oluşu. Yani düzenli şekilde egzersiz yapan insanların bile uzun süreli olarak oturmaması gerekiyor. Modern yaşam ve teknolojik gelişmeler hareket alanlarımızı azaltıyor. Eski zamanlarda ayakta olmamızı ve kaslarımızı çalıştırmamızı gerektiren aktivitelerin çoğu yerini oturduğumuz ve az hareket ettiğimiz aktivitelere bıraktı. Boş zaman aktiviteleri de genelde oturmamızı gerektiriyor: Kitap okumak, sinemaya gitmek, tv izlemek gibi.

Fazla oturmak sadece fazla kilolu veya obez insanları da ilgilendirmiyor. Sağlıklı kiloda olan kişileri de kalp-damar rahatsızlıkları açısından tehdit ediyor. Hareketsizliğin kanser olasılığını da artırabildiği düşünülüyor.
Kısaca diyebiliriz ki, insan vücudunun asıl amacı hareket etmek. Buna göre evrimleşmiş olan vücudumuz, teknolojik gelişmeler ve iş yaşamı şartları dolayısıyla fazlasıyla hareketsiz.


Bu yüzden: 
  • Uzun süreler boyunca oturmamaya çalışın. 
  • Mesela telefonla konuşurken veya masanızdaki dosyaları organize ediyorsanız bunları ayakta yapın. 
  • İmkanınız varsa öğle yemeği aralarınızda biraz yürüyüş veya kısa bir koşu yapın. 
  • İş yerinizde size daha uzak olan bir tuvaleti kullanın. 
  • Toplu taşıma kullanıyorsanız yolun yarısı boyunca ayakta kalın (metrobüsün de iyi bir tarafı varmış yani). 
  • Kahve-çay molalarınızı hareket etmek için kullanın. 
  • Televizyon izlerken evin bazı işlerini yapabilirsiniz: çiçekleri sulamak, toz almak, çamaşırları katlamak gibi. 
  • Yine tv karşısında bazı esneme hareketleri veya hafif sportif hareketler yapabilirsiniz.
Kaynak: http://www.50plus.com/health/too-much-sitting-can-be-deadly/1782/2/, http://crave.cnet.co.uk/gadgets/sitting-all-day-at-a-computer-could-take-years-off-your-life-50007726/, http://health.msn.com/health-topics/breast-cancer/too-much-sitting-raises-odds-for-cancer-study

2 yorum:

vita dedi ki...

Öğle tatilindeki yürüyüş dışında sabah ve akşam üstü bir iki defa yürüyüşe çıkıyorum işte. Arkadaşlar sigara molasında ben yürüyüşte, çok faydasını görüyorum. Hem zihin hem de kaslar açılıyor. Daha zinde oluyorum.

BBÖ dedi ki...

Çok iyi yapıyorsun. Ben kendimden biraz şikayetçiyim, düzeltmeye çalışıyorum bu durumu.