Konuk yazar "kargakara"nın ikinci yazısıyla karşınızdayız. Bu yazıda analog fotoğrafçılık ile ilgili ilginç bilgiler bulacaksınız.
kargakara'nın tüm yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar!
Günümüzün dijital fotoğraf makinesi teknolojisi, amatör kullanıcılar için filmli (analog) makinelerin ömrünü bitirmiş gibi görünüyor. Gerçekten de herhangi bir teknoloji alışveriş mağazasına gittiğinizde analog fotoğraf makinesi bulamazsınız.
Aslında analog makineler bitmiş değil, fakat kullanım alanları daha çok profesyonel amaçlı. Kullanımlarının halen daha devam etmesi ise dijital teknolojinin, henüz büyük format film kullanan makinelerin fotoğraf çekim kalitesine ulaşamaması.
Aşağıdaki resimde fotoğrafçılıkta kullanılan film formatlarını görebilirsiniz.
Kullanılan filmin değişmesi, aynı zamanda fotoğraf karesine daha çok detayın gireceği anlamına gelmektedir. Bu sebeple manzara panorama ve mimari fotoğraf çekimlerinde orta ve büyük format film kullanmak daha avantajlıdır (ayrıca kare formatlar, dergi formatına da daha uygundur). Üstelik resim baskıları da kullandığınız filmin büyüklüğü ile orantılı olarak daha kaliteli olacaktır. Çünkü daha büyük formatlarda çok daha az büyütme yaparak detayların bozulmamasını sağlamış olursunuz. Aşağıdaki resimde fotoğraf karesine giren detayların kullanılan filme göre nasıl değişeceği görülmektedir.
Şu bağlantıda Nikon D100 6mp digital SLR ile büyük format film kullanan Tachihara 4x5” field kameranın karşılaştırmasını inceleyebilirsiniz. Bağlantıda da görüldüğü gibi büyük format bir makineden alacağınız kalite çok daha iyi oluyor.
O zaman neden en iyi kalite için en büyük formatı kullanmayalım? Burada karşımıza çıkan en büyük problem taşınabilirlik oluyor. Yukarıdaki bağlantıda karşılaştırmaya konu olan Tachihara’nın boyutlarını aşağıdaki resimden az çok çıkarabilirsiniz.
O zaman neden en iyi kalite için en büyük formatı kullanmayalım? Burada karşımıza çıkan en büyük problem taşınabilirlik oluyor. Yukarıdaki bağlantıda karşılaştırmaya konu olan Tachihara’nın boyutlarını aşağıdaki resimden az çok çıkarabilirsiniz.
Zaten 35mm film formatı da analog makinelerin taşınabilirliğini artırmak için görece daha sonra ortaya çıkmış bir formatmış. Film karesi dememizin sebebi de eski formatların kare veya kareye yakın ölçülerde olmasındanmış!
Peki hiç mi büyük format film boyutlarına erişebilmiş ve büyük formatta yakalanacak detay kadar detay verebilen bir görüntü sensörü (image sensor) yok? Aslında şu anki sensörler henüz orta formatı yeni yakaladılar sayılır. Orta format 6*6 cm'lik ya da 6*4.5 cm'lik filmlere verilen addır. Bu formatın bir diğer ismi ise 120 mm film formatıdır. Orta formatın 6*8, 6*9 cm formatları gibi değişik versiyonları da bulunmaktadır.
Bu sensörleri kullanan sistemler ise tek başlarına bir fotoğraf makinesi sayılmazlar. Daha çok "digital back" adı altında standart bir orta format makinenin arkasına yerleştirilerek kullanılıyorlar. Çok nadir olarak da kombine olarak satılıyorlar. Böyle bir makineye sahip olmanın bedeli ise oldukça yüksek.
Aşağıdaki model Hasselblad markasının ürettiği "digital back"li bir sistem ve fiyatı vergi hariç tam tamına 32 bin euro! Oysa ki bu markanın orta format filmli makineleri çok daha hesaplı.
Görüldüğü gibi yazımın birinci bölümünde, analog fotoğrafçılığın profesyonel amaçlar için henüz ölmediğini, hatta çok pahalı dijital alternatiflerinin bile sensör boyutları ile analog fotoğrafların kalitesini yakalayamamış olduğunu gördük. Yazımın ikinci bölümünde ise analog fotoğrafçılığın biz amatörler (bas çekçiler) için nasıl yaşadığını anlatacağım.
0 yorum:
Yorum Gönder